Januártól 73 500 forint a minimálbér

Vágólapra másolva!
A munkaadók és a munkavállalók által is javasolt 73 500 forintos minimálbérben állapodtak meg 2010-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kedden a jelenlegi 71 500 forint helyett. A javaslat 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét. A garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér 87 500-ról 89 500 forintra emelkedik. A bérajánlás esetében a munkaadók indítványára számok helyett csak a reálkeresetek megőrzését ajánlják az ágazati és vállalati tárgyalásokhoz.
Vágólapra másolva!

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kedden megállapodtak a jövő évi bérajánlásokról. A minimálbér 71 500-ról 73 500 forintra, a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér pedig 87 500-ról 89 500 forintra emelkedik. A bérajánlás esetében a munkaadók indítványára számok helyett csak a reálkeresetek megőrzését ajánlják az ágazati és vállalati tárgyalásokhoz, három záradékkal. Hat munkáltató szervezet nem ért egyet a megállapodásnak a garantált bérminimumra vonatkozó részével, de vétóval nem akadályozza meg létrejöttét.

A legnagyobb vita az országos bérajánlásról zajlott. Az eddigi szokás két szélső érték közti sávos, százalékos javaslat volt. A munkaadók most azt terjesztették be, hogy csak szöveges ajánlás legyen, ami a reálkereset megőrzését tűzi ki célul, vagyis az inflációt figyelembe vevő béremelkedést ajánl az ágazati és vállalati megállapodásokba.

Kiegészítve viszont egy záradékkal, amelynek értelmében veszteséges cégekre nem terjedne ki a reálkereset megőrzése. A szakszervezetek szerint a veszteségesség meghatározása a gyakorlatban vitákhoz vezetne.

A munkaadók tűnnek nyertesnek

Az eredeti álláspontokhoz viszonyítva a munkaadói oldal tűnik a tárgyalások nyertesének, mivel ők és a kormány csak az alsó kategóriákban növelt volna apróbbakat, míg a munkavállalók 80 000 forinttal kezdték az alkudozást, amitől távoli a 73 500 forint.

A foglalkoztatókat tömörítő szervezetek azzal érveltek első sorban, hogy a minimálbér túlzott emelése súlyos elbocsátásokhoz vezetne, tehát hiába keresnének némileg többet ebben a kategóriában, arra leépítésekkel felelnének az állásadók.

Parragh László szeptemberben azt mondta, hogy a gazdasági válságra való tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. Úgy vélte, a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér. Parragh szerint a garantált bérminimum és a szakmunkás minimálbér emelése sem időszerű, mert jelentős többletterheket róna a vállalkozásokra.

Befagyni látszottak a tárgyalások

November elejére a minimálbér-ajánlást 73 000 forintra emelte a munkaadói oldal, de a garantált bérminimumot a szakmunkásoknál nem emelte volna, "elfogadhatatlannak" nevezte azt. A munkavállalók képviselői ekkor 78 000 forintra tettek javaslatot.

Álláspontjuk szerint a reálbér nem csökkenhet a legalacsonyabb keresettel rendelkezők körében. Érvelésük szerint ráadásul a minimális megélhetés költségei körülbelül 74 000 forint körül vannak egy hónapban, ezért javasoltak magasabb összeget.

Az álláspontok november közepén befagyottnak tűntek, mivel egyik fél sem volt hajlandó engedni a 73 000 illetve 78 000 forintból. Mivel innen a munkaadók már csak 500, a munkavállalók 4500 forintot engedtek, így előbbi fél tekintheti sikeresnek a tárgyalásokat.