Kevés még a távmunka Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt nyolc évben 3 milliárd forint támogatással 5720 távmunkahely jött létre Magyarországon, ezzel a távmunka aránya 4,5-5 százalékra nőtt, de ez is csak harmada az uniós átlagnak - mondta Simon Gábor, szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár, és a Távmunkatanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Dániában a távmunka aránya 20-25 százalék, de ott ebbe a körbe tartoznak mindazok, akik havi 8 órát távmunkában töltenek - vázolta az ottani helyzetet Jeremy Millard a Dán Technológiai Intézet vezető szakértője. Magyarországon a 8 órás, illetve a részmunkaidős szerződés a számbavétel alapja - tette hozzá az államtitkár.

A Munka törvénykönyve úgy határozza meg a távmunka fogalmát, hogy ahhoz munkaszerződés kell, a munkát pedig a munkaadó telephelyétől távol, infokommunikációs eszközzel kell végezni. Az így számba vett távmunkás létszám 160 ezer, a 3,9 milliós munkavállalói létszám mintegy 5 százaléka, de ehhez hozzá lehet adni még legalább 2 százalékot - mondta az államtitkár. A többlet kívül esik a hivatalos statisztikán, de valójában távmunka.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés 500 millió forintot tartalmaz a távmunka támogatására. Az uniós támogatás két nagy projekthez köthető. Az egyik 3 ezer új távmunkahelyet tárt fel, a második 100 ezer főt akar alkalmassá tenni távmunkára. Ehhez digitális ismereteket és nyelveket tanítanak az arra jelentkezőkkel.