Nem várják tárt karokkal az elbocsátott közszolgákat

Vágólapra másolva!
Nem túl jók az elhelyezkedési esélyei a bürokráciacsökkentés miatt elbocsátott közalkalmazottaknak, a munkaerőfelvételt ugyanis bár elvileg elképzelhetőnek tartják az [origo]-nak nyilatkozó cégvezetők, csak nem most és nem a saját vállalatuknál. Egy részüket felszívhatják a szolgáltatószektor cégei, de nyelvtudás és informatikai ismeretek nélkül gyakorlatilag ez is kizárt.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nehéz megmondani, hol kaphatnak munkát a közigazgatásból elbocsátandó munkavállalók - derül ki magyarországi cégek [origo]-nak adott válaszaiból. Orbán Viktor leendő miniszterelnök kedden a parlamentben mondta azt, hogy a vállalatoknak segíteni kell abban, hogy a kormány csökkenthesse a bürokráciát, így az elbocsátott közalkalmazottak számára munkahelyeket kell teremteniük, és részt kell vállalniuk az átképzésükben és a pályamódosításukban.

Az állam és a cégek közötti együttműködés részletei egyelőre nem ismertek. "Az intézkedés konkrétumainak kidolgozása még most folyik, de ez amúgy sem egy olyan probléma, amit tíz perc alatt kellene megoldani, van néhány hónapja arra a hivatalba lépő kormánynak" - mondta az [origo]-nak Rogán Antal, a Fidesz képviselője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A Fidesz sajtóosztálya kérdésünkre azt közölte, hogy az együttműködés kereteit a vállalkozókkal, a gazdaság szereplőivel folytatott nemzeti konzultációk jelölik ki, melyeknek kézzelfogható eredménye két együttműködési megállapodás lett, mégpedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) és a munkaadókat képviseslő VOSZ-szal. Ezek valóban a kormányprogramnak részei lettek, de nem szerepel bennük az elbocsátott közalkalmazottak felvétele és az átképzésük finanszírozása sem.

Konkrét tervek híján

Az [origo] által megkeresett cégek többsége nem is kommentálta Orbán felvetését arra hivatkozva, hogy a részletek még nem ismertek, de azok sem kecsegtettek semmi biztatóval, akik válaszoltak a kérdéseinkre. Az egyik legnagyobb magyarországi közműszolgáltató, az E.On Hungária azt mondta, megvizsgálják annak a lehetőségét, milyen formában tudnak részt venni a leendő miniszterelnök által említett intézkedésekben, de náluk a legtöbb munkakörben elengedhetetlen a műszaki képzettség. "Társaságunk elsősorban képzett mérnököknek, szakmunkásoknak - például áram- és gázszerelőknek - kínálhat munkalehetőséget, így elég szűk a mozgásterünk a munkavállalók felvétele során."

Az egyik legnagyobb magyar autógyártó, a Magyar Suzuki Zrt. válasza arra utal, hogy nem jók a kilátásai a járműiparban sem a leépítendő, elsősorban adminisztratív területen gyakorlatott szerzett alkalmazottaknak, ugyanis a válságot az egyik leginkább megsínylő szektor felépülése nem lesz gyors. "Az európai járműipar előreláthatóan még 2-3 évig tartó termelési és értékesítési válsága jelenleg nem teszi lehetővé részünkre az együttműködésnek ezt a formáját. Ha vállalatunk ismét extenzív fejlődési szakaszba ér, nyitottak leszünk az említett munkavállalók befogadására mint ahogy tettük hasonló módon 2006-ban, amikor az elbocsátott köztisztviselőknek kínáltunk irodai munkát" - közölte Ruska Viktória, a Suzuki kommunikációs vezetője. Amennyiben ismét lesz a cégnél munkaerő-felvétel, az új munkatársak többhetes betanítási programban vesznek részt, amelynek költségeit a Suzuki fedezi.

A Mol és a Richter megkeresésünkre azt közölte, amíg nincsenek konkrét elképzelések kormányzati részről, nem kívánják kommentálni az új kormány terveit. Egy másik multinacionális cég jelezte, néhány adminisztratív területen jártas dolgozót esetleg átvesznek, de tömeges felvételre egyelőre nem látnak esélyt.

Szolgáltatások jöhetnek szóba

"Merész vállalkozás" - értékelte a Fidesz tervét a szekszárdi Szent Gaál pincészet vezetője, Kovács Tibor, aki szerint a borágazat, illetve a mezőgazdaság aligha fogja felszívni az elbocsátandó bürokratákat, mivel azok a modernizációval inkább gépesítenének, és még el is küldenék a bedolgozóikat. A borászat inkább közvetlenül vehetne részt a programban, mivel a turisztikai szolgáltatásoknál van esély a hivatalnokok elhelyezkedésére - vélekedett Kovács Tibor. A borász úgy véli, hogy gondot jelent, hogy önmagában a borágazat nem képes turisztikai célponttá tenni egyes régiókat, ezért sokkal átfogóbb fejlesztési programokra lesz szükség, e nélkül nem várható a bürokrácia átképzése. "Én egyetlen köztisztviselőt sem tudok elhelyezni" - mondta Kovács.

Ahol érdemes próbálkozni

Szolgáltatóipar
Nemzetközi szolgáltató központok
Turizmus
Bankszektor
Biztosítói ágazat

Derűlátóbb Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. "A közigazgatásból elbocsátandó dolgozóknak van helye a magánszférában. Az állami szektorban dolgozó alkalmazottak többségének képzettsége az átlagnál jobb, ráadásul sokan nyelveket is beszélnek, így előbb-utóbb biztosan találhatnak munkát. A kereskedelem, az idegenforgalom, különböző szolgáltató ágazatok, például bankvilág, vagy a biztosítók tudnának munkát adni nekik" - mondta [origo]-nak a főtitkár.

Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezetője szerint elsősorban a Magyarországra települő szolgáltató központok teremthetnek sok munkahelyet számukra, de hozzátette, ehhez nyelvismeret kell. "Ezekbe a pozíciókba most túlképzett fiatalokat ültetnek, de kis nyelvtudással egy ötvenéves is el tudná látni a feladatot" - tette hozzá Essősy. Fülöp Ilona felnöttképzéssel foglakozó szakember pedig szerint "addig nem is érdemes átképzésről beszélni, amíg a munkaerő az alapkompetenciákkal nem rendelkezik, és ezek a nyelvtudás és az informatikai ismeretek".

A debreceni FolkLand Holiday Kft. vezetője elmondta, át kell gondolni a képzési rendszert, mert jelenleg az OKJ-s papírok megszerzése nehéz és költséges folyamat, gyakran tizennyolc vizsgából áll a végzés, ami szinte egyetemi szint.

Leomló fal

Mindezek ellenére a VOSZ főtitkára úgy gondolja, hogy az új kormány tervei abszolút támogathatóak, mert a a mostani lomha és drága közigazgatást mindenképpen meg kellene változtatni. Ehhez persze az kell, hogy az új kormány betartsa ígéreteit és csökkentse a járulékokat és az adóterheket.

Ahol próbálkozni sem érdemes

Élelmiszeripar
Agrárium
Autóipar
Speciális képzettséget igénylő szakmák

Ez nyilván hasznos lenne, mert Essősy Zsombor is úgy véli, hogy az átképzésekben "kevés önrészt vállalnának" a cégek, inkább az uniós forrásokból kellene többet erre a célra fordítani (ezt a lehetőséget Rogán Antal is kiemelte az [origo]-nak). Abba már bevonhatók lennének a vállalkozások az irodavezető szerint, hogy vállalják a munkaerő-felvételt, ha az állam megfelelő átképzésben részesíti az elbocsátott bürokratákat. Az uniós forrásokból még 6 ezer milliárd forint hever felhasználatlanul, amelyet vállalkozásoknak lehetne juttatni a munkahely-teremtés érdekében, és ebben az átképzések is benne vannak - mondta Essősy.

A VOSZ főtitkára szerint a tervezett intézkedések megvalósításával könnyebb lehet majd az átjárás a két szektor között, ami javítaná a mobilitást, rugalmasabbá tenné a munkaerőpiacot, ez pedig összességében növelné a hatékonyságot. Bár az üzleti szféra nem az állami ágazatban alkalmazott bértábla alapján fizeti az alkalmazottakat, de az biztos, hogy képes megfizetni a jó munkaerőt, sőt, középvezetői beosztásokban jó eséllyel az alapfizetés is magasabb és a különböző bónuszrendszerek is sokat nyomhatnak a latban.