OECD: Adókedvezménnyel a munkanélküliség ellen

Vágólapra másolva!
Az OECD tagországiaban 47 millióan vannak munka nélkül, így 17 millió állásra lenne szükség, hogy a válság előtti szintre csökkenjen az álllástalanaoks száma - derül ki a szervezet elemzéséből, amely szerint a tartósan munka nélkül lévő embereket adókedvezménnyel lehetne visszaterelni a munkaerőpiacra.
Vágólapra másolva!

A fejlett országokban már valószínűleg tetőzött a munkanélküliség, de így is 17 millió új munkahely megteremtésére lenne szükség a válság előtti foglalkoztatottsági szint eléréséhez - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb munkaerő-piaci jelentéséből.

A dokumentum szerint az OECD-tagországokban mintegy májusban 47 millió volt a munkanélküliek száma, ami 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent a tagországok átlagában. A válság előtt szint eléréséhez szükséges 17 millió munkahelyből 10 milliót az Egyesült Államokban kellene létrehozni, míg Európában minden öt, jelenleg meglévő munkahelyre egy újat kellene létesíteni.

Angel Gurría, az OECD főtitkára ezzel kapcsolatban arra figyelmezteti a megszorító intézkedéseket foganatosító kormányokat: ne kockáztassák azt, hogy tömegek veszítsék el hosszú időre kapcsolatukat a munkaerőpiaccal. Az OECD ezzel kapcsolatban a nehéz helyzetű csoportok állami segítését, és a hosszabb ideje munkanélküliek számára adókedvezményeket sürget.

A szervezet becslései szerint a munkát keresők, a munkaerőpiacról és a regisztrációból kiszorulók, illetve az alulfoglalkoztatottak száma az OECD országokban jelenleg eléri a 80 milliót. A szervezet szerint a tagországokban a munkanélküliségi ráta 2011 végéig 8 százalékon marad.