Mennyit keres valójában egy nyelvtanár?

Vágólapra másolva!
A közoktatásban maximum 200 ezer forintot kereshet egy nyelvtanár, de magánórákkal - amiket többnyire feketén tartanak - akár több tízezer forinttal is kiegészítheti a jövedelmét. A nyelviskolákban legálisan 2-4 ezer forint az óradíj, de ebből a közterheket is fizetnie kell a tanárnak. Az elmúlt 20-30 évben jelentősen romlott a nyelvtanárok anyagi megbecsültsége - állítja szervezetük vezetője.
Vágólapra másolva!

Egy nyelvtanár 45 perces tarifája 1500 forinttól indul, de a szakmában nevet szerzett, szaknyelvet oktató tanár akár 7000 ezer forintot is elkérhet. "A legelképesztőbb igénnyel egy lovári cigány nyelvjárást bíró tanár állt elő, aki öt főt óránként bruttó 15 600 forintért okított volna" - mondta az [origo]-nak az egyik budapesti nyelviskola vezetője. Az illető azzal magyarázta a kiugró tarifát, hogy a lovári nyelvet akár 80-90 óra alatt is el lehet sajátítani középfokú szinten, próbálja meg valaki ezt az angollal - mondta.

Amúgy igen nehéz korrekten válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyit is keres egy nyelvtanár. Ennek az az oka - fejtegette az [origo]-nak Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára, hogy a nyelvtanárok háromféle konstrukcióban, illetve ezek kombinációiban működnek. Az első eset, amikor a tanárok feketén, vagyis úgy tanítanak, hogy a nyelvórákért kifizetett pénzről nem írnak számlát. "Könnyű ma tanítványt szerezni, elég a többiek alá ígérni" - mondta kérdésünkre egy budapesti nyelvtanár, aki tolmács végzettséggel angolt tanít magánban. Ő 1800 forintért vállal 60 percet, de tapasztalatai szerint 1500-3000 forint között szóródnak az árak, számla nélkül. Elmondta, hogy számlát a legtöbb tanítvány nem kér, de arra is fel van készülve, ha valaki igényelné azt, ugyanis többi tanártársa "segítségével" ezt a hiányosságot könnyen pótolni tudja. Egy évvel ezelőtt még nyelviskolában tanított, legálisan. 4000 forintot számlázott negyvenöt percért, és külön előnynek tartotta, hogy az iskola magántanítványokhoz közvetítette ki, nem csoportot kellett oktatnia. Mostani munkáját azonban azért szereti, mert maga oszthatja be az idejét, ráadásul jól is keres.

Sok nyelvtanár hirdeti magát az interneten, egyre gyakoribb, hogy ingyenes próbaórát is kínálnak. Egyikük elmondta, hogy vannak olyanok, akik "ingyen végigtaníttatják magukat", vagyis körbejárják ezeket a tanárokat. Ha valaki csak 10-15 tanárt tesztel le, harminc-ötvenezer forintot is spórolhat. Egy szunnyadó nyelvtudás felélesztéséhez akár elég is lehet.

Háromezer forintot kér egy hatvanperces óráért egy évek óta Budapesten élő angol férfi, akinek főként fiatal ügyfelei vannak. Elmondta, hogy anyanyelvi tanárt általában azok keresnek, akiknek munkájukhoz van szükségük a folyékony nyelvtudásra, illetve állásinterjúkra készít fel pályázókat. Napi 3-5 órát tart, így elégedett azzal, hogy félnapos munkával havi kétszázezer forintot keres saját otthonában. Ha ideje engedi, ügyfelekhez is kijár, ilyenkor az ár 4500 forint egy órára.
Elmondta ugyanakkor azt is, hogy folyamatosan keresnie kell a tanítványokat, nagy a lemorzsolódás, mert ha elérték az áhított célt (egy-egy jó állást vagy sikeres nyelvvizsgát), akkor az ő munkájuk befejeződött. Sok üresjáratuk van ünnepek környékén, illetve a nyári időszakban, amikor mindenki pihen és nyaral.

Nyelviskolák számlával

Egészen más a helyzet a nyelviskolákban, hiszen ezek gazdasági vállalkozásként, az adóhatóság szeme előtt működnek, elkönyvelik bevételeiket, a náluk tanító tanárok pedig számlát adnak elvégzett munkájukról - magyarázta a nyelvtanárok másik csoportjának jellemzőit Sipos Júlia, az egyesület főtitkára. Mint mondta, egy kezdő nyelvtanár általában 2-3 ezer forint között számlázhat egy 45 perces óra után, a szakmában már elismerést, és nevet szerzettek viszont akár 5-6 ezer forintot is elkérhetnek.

Ez utóbbit némileg finomította az egyik budapesti nyelviskola vezetője, aki arról számolt be, hogy náluk egy kezdő általában 2200, a szaknyelvet oktató pedig tanóránként 3600 forintról állíthat ki számlát. Nyelviskolájuk amúgy csak cégek számára és külső helyszínen tart oktatásokat, a nyelvórák felében egy személynek, negyed-negyed részben pedig 2-3, illetve 8-10 fős csoportoknak. Mint mondta, ha valamelyik tanáruknak csak egy csoportja van, az havonta 16 órát jelent, amivel 35 ezer forint körül kereshetnek, de ezeknek a tanároknak máshonnan is van jövedelmük, hiszen bőven marad idejük. Mások viszont akár a havi 300 ezer forintot is megkaphatják számlájukra, amiből persze maguknak kell kifizetniük a közterheket, így a személyi jövedelemadót, az egészségügyi és nyugdíjjárulékot. Tanáraik amúgy azért nem állnak alkalmazásban - magyarázta a vezető -, mivel a nyelviskola is esetlegesen kapja a megbízásokat a cégektől, így a bizonytalan, állandóan változó bevételre nem lehet állandó alkalmazotti bázist építeni.

A közoktatásban 200 ezer nettó a csúcs

A közoktatásban a közalkalmazotti bértábla szabályozza a tanárok bérét, ami a végzettség és a szolgálatban eltöltött idő alapján határozza meg a kereseteket - mondta az [origo]-nak Ráczné Weisz Mária, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és általános iskola igazgatóhelyettese. Ilyen módon nincsen különbség például egy fizika- és egy nyelvtanár között, illetve a pedagógusok azzal növelhetik keresetüket, ha például osztályfőnökök, szakkört vezetnek, vagy más plusz feladatot vállalnak el.

Forrás: AFP

Már nem urak a nyelvtanárok

Ily módon egy kezdő nyelvtanár nagyjából 100 ezer forint bruttó bérre számíthat, de a legjobban kereső sem vihet haza (nettó) 200 ezernél többet. A szolnoki gimnáziumban négy idegen nyelvet, angolt, németet, franciát és oroszt tanítanak, és az igazgatóhelyettes szerint konszolidált a nyelvtanárok helyzete. Ezen azt értette, hogy mára megszűnt az az állapot, "amikor urak voltak az angoltanárok". Vagyis nincs hiány belőlük - tette hozzá Ráczné Weisz Mária.

Folyamatosan romló kereseti pozíciók

Az elmúlt 20-25 évben amúgy óriásit fordult a nyelvtanárok anyagi elismertsége - értékelte a változásokat Sipos Júlia. Míg a nyolcvanas években egy jó nyelvtanár kiválóan és kényelmesen meg tudott élni a munkájából, addig a kilencvenes években már érezhetően csökkent a keresetük a nyelvtanárok nagyobb száma miatt. Az ezredfordulótól pedig már az a tendencia érvényesül, hogy egyre több és több munka mellett egyre nehezebb a megélhetés. Eközben egy másik folyamat is végbement párhuzamosan, a nyelvtanári szakma sem kerülte el a felhígulást, vagyis egyre több oktatásra kevésbé alkalmas ember tűnt fel. A kilencvenes évekre az volt a jellemző, hogy az iskolák még válogathattak a jó nyelvtanárok közül, ma már viszont húsz jelentkezőből jó, ha egyet lehetne jószívvel alkalmazni - festett elég lesújtó képet az egyesület főtitkára.