[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
bankmunkaügytúlóraszabadságteszt munkajogbér-fizetésBDO Magyarország

BDO: Munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban

2011.02.22., 14:50|Utolsó módosítás:2011. 02. 22., 14:51|

A bankszektorban a munkaügyi hiányosságok jelentős része a munkaidő, a pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik - derült ki a BDO Magyarország tanácsadócég elemzéséből. A társaság szerint februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban.

JÁTSSZ ONLINE!

Februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat indult a bankszektorban, a vizsgálatok vélhetően részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) idei évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, amelyek azonban a február 20-i határidő letelte után még mindig nem ismertek - áll a BDO Magyarország tanácsadócég jelentésében, ami a cég banki tapasztalatait foglalja össze. A közlemény megjelenése után megkerestük az OMFF-t is, de a szervezet sajtószóvivője egyelőre nem volt elérhető.

A BDO szerint a jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre vonatkozó szabályok érvényesülését, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák.

Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója szerint a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munkaidő, pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik - legalábbis ez derült ki a BDO Magyarország banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításából. A tanácsadócég szerint ellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése, valamint az évi 200 órás rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám, vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem minden banki foglalkoztatónál megoldott, a szabadságokat sokszor nem az esedékesség évében adják ki - áll a közleményben, amely szerint a nemzetközi hátterű bankokban előfordul az is, hogy a munkabért devizában - euróban, dollárban, svájci frankban - fizetik ki, noha ez ellentétes a jelenlegi munkajogi szabályokkal.

A feltárt szabálytalanságokat a vonatkozó törvény a megállapított szabálytalanságok tárgyi súlyától, az érintettek számától, a jogellenes állapot időtartamától és a foglalkoztató által foglalkoztatott munkavállalók számától függően tág határok között, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő munkaügyi bírsággal szankcionálhatja.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »