Százezres bírság járhat a be nem jelentett takarítóért, bébiszitterért

Vágólapra másolva!
Akár százezer forintos bírságot is kaphat az, aki nem jelenti be a takarítónőjét, kertészét, bébiszitterét.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztató 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben elmulasztja a háztartási alkalmazott bejelentését, illetve az utána fizetendő regisztrációs díj megfizetését - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.

A természetes személyek között háztartási munkát tavaly augusztus 15-étől szabályozza törvény. Eszerint adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, azaz a lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni
gondozás és ápolás, házvezetés, illetve a kertgondozás is. Abban az esetben nem alkalmazhatóak az új szabályok, amennyiben a háztartási munkát egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.

A háztartási alkalmazottat haconta be kell jelenteni, mégpedig a munkavégzés megkezdése előtt. Erre az ügyfélkapun, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség, azaz írásban vagy személyesen nincs. Alkalmazottanként havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetni, de az alkalmazott ettől nem minősül biztosítottnak - vagyis ezen a jogcímen egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult.

Amennyiben a foglalkoztató nem tesz eleget a kötelezettségeinek, úgy az adót és a járulékokat a sima foglalkoztatásra vonatkozó töervények szerint kell megfizetni, és ha a mulasztás a foglalkoztató érdekkörére vezethető vissza, az egyébként a magánszemélyt terhelő adót és járulékokat is a foglalkoztató fizeti meg. Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben amúgy bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli.

A háztartási munka szabályairól szóló összeállításunkat itt találja meg.