Nőtt a munkanélküliség, már 474 ezer embernek nincs munkája

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is nőtt 2010. november és 2011. január között a KSH adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliségi ráta 2010. november és 2011. január között 11,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 10,8 százalékról, a munkanélküliek száma pedig 4 százalékkal 474 ezer főre ugrott éves összehasonlításban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A 15-74 éves korosztályból ebben az időszakban 3 millió 776 ezren dolgoztak, ami 0,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A férfiak 68,2 százaléka, míg a nők 56,6 százaléka dolgozott tavaly november és idén január között.

Az, hogy a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma egyaránt nőtt, annak köszönhető, hogy a munkaerőpiacon korábban kívül rekedtek kezdtek egyre nagyobb arányban munkát keresni, váltak munkanélküliként gazdaságilag aktívvá - közölte a KSH.

Az adatok szerint a munkanélküliek mintegy 53 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap, 2,3 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a 11,2 százalékos munkanélküliségi ráta megközelíti a várakozásokat. Az elemző szerint a szezonális hatások miatt a foglalkoztatás tovább csökken, és a munkanélküliség nő a következő hónapokban, azonban márciustól újra a foglalkoztatás növekedésére lehet számítani. Az utóbbi feltehetőleg a feldolgozóiparban lesz a legjelentősebb, köszönhetően a robusztus exportkeresletnek és a folyamatban levő beruházásoknak.