Vonzó szakmák az állásexpón

Vágólapra másolva!
A hivatalos állami statisztika szerint az egyik legjobban fizető szakma a légiforgalmi irányító, amelyre a virtuális állásexpón a HungaroControl toboroz pályázókat. Ugyancsak top foglalkozásnak számít az SAP-tanácsadó, erre pedig egy másik kiállító, a Neoris Kft. keres jelölteket. Mi kell a bejutáshoz? E két standnál jártunk a virtuális állásexpo második napján. Összeállításunkból az is kiderül, akadt olyan HR-es, aki még éjfélkor is válaszolt álláskeresői kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a légiirányítók átlag havi bruttó alapbére 664 ezer forint. Ám a szakmabeliek óvnak attól, hogy valakit a pénz motiváljon, ha ezzel a foglalkozással kacérkodik. Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen? Gyors és jó döntések, folyamatos koncentráció, tanulás, stressz- és monotóniatűrés, térlátás, felelősségtudat, magabiztos személyiség - hogy csak a legfontosabbakat említsük. Cserébe viszont kiemelkedő kereset, vonzó munkaidő-beosztás (12 órás műszakok után 24 óra pihenés) jár.

A bejutás lépcsői légiirányítói munkára

A Monster Virtuális Állásexpón a HungaroControl keres erre a munkakörre jelölteket, amelynek kötelékében 200 légiforgalmi irányító dolgozik. Nem véletlen, hogy a vállalat standjánál folyamatos az álláskeresői érdeklődés. Középfokú végzettség, legalább 20 éves életkor, "C" típusú államilag elismert angol nyelvvizsga, büntetlen előélet. Első körben ennyi kell ahhoz, hogy valaki nekifusson a HungaroControlnál a "légiforgalmi irányító" munkakörre kiírt álláspályázatnak. A hivatalos iratok és az önéletrajz becsatolása után következik az igazi rosta. A különösen nagy felelősségű munkára ugyanis alapos kiválasztás után veszik fel a jelölteket. A felvételi része egy alkalmassági, egy pszichológiai, egy egészségügyi vizsgálat, egy angol nyelvi felmérő teszt és aki mindezen túljut, az utolsó körben állásinterjún bizonyíthatja be alkalmasságát. Ezt követi egy kétéves képzés, mely elméletben és gyakorlatban folyik, és hatósági vizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén a hatóság kibocsátja a szakszolgálati engedélyt, mellyel a munkakör betölthető. Hogy mennyit lehet a HungaroControlnál keresni, az titkos, ám vélhetően nem áll messze a hivatalos állami statisztikától.

Lehet chatelni légiirányítókkal

A Virtuális Állásexpo első két napján több légiforgalmi irányítóval is chatelhettek/chatelhetnek az álláskeresők és így több karrierutat is megismerhetnek. A standok között Kemény Krisztinát kaptuk mikrofonvégre, aki 30 éves és két és fél éve dolgozik ebben a pozícióban. Krisztinát gyermekkora óta érdekli a repülés, ám a pályára a véletlen hozta. "Egy újságban olvastam cikket az irányításról, és ekkor kezdtem érdeklődni. Ezután még két év telt el, amíg be mertem adni a jelentkezésemet. Ezalatt próbáltam komolyabban megismerni a szakmát, és eldönteni, hogy vajon tényleg akarom-e ezt csinálni. aki ugyanis irányító lesz, egy életre választ hivatást." A felvételi három hónapig tartott, az egyes állomások fél-fél napot vettek igénybe. Miután sikerrel járt, 2009-ben szerzett szakszolgálati engedélyt, azóta a dolgozik légiirányítóként és jól érzi magát.

Kapósak az SAP-tanácsadók

Egy másik keresett és kiemelkedően fizető szakma az SAP-tanácsadó. Az állásexpón is toborzott munkaadó SAP-konzulens pozícióra, mégpedig a Neoris Kft. "Cégünk főként vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozik - most ehhez keresünk már gyakorlott SAP-konzulenseket, legalább 3 éves szakmai tapasztalattal. Emellett több nyelven beszélő helpdesk-es munkakörre is várunk pályázókat"- ismertette dióhéjban a fontosabb tudnivalókat Fenyvesi Noémi, a cég képviselője. Az SAP - pozícióra egy HR és egy szakmai körön mérettetnek meg a pályázók.

Aki még éjfélkor is válaszolt az álláskeresőknek

Fenyvesi Noéminek tetszik a virtuális állásexpó. "Sokkal több érdeklődő jön így, mintha valamilyen hagyományos állásexpón lennénk és vadásznánk a potenciális jelöltekre. Bátrabban is kérdeznek - emellett nem elhanyagolható szempont, hogy - földrajzi korlátok nem lévén - vidéki érdeklődők is sokkal többen képviseltetik magukat. Az álláskínálat végignézésére is lényegesen több idő jut. Én például tegnap még éjfél táján is válaszoltam a chaten az érdeklődőknek"- számolt be tapasztalatairól.

Benézek a rendezvényre!

Takács Gabriella