[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
NémetországAusztriamunkaerőpiackülföldi munkavállalásosztrák fizetés

A magyar minimálbér ötszöröse vonzza a megnyílt osztrák álláspiacra vágyókat

2011.05.02., 13:23|Utolsó módosítás:2011. 05. 02., 14:27|

Vasárnap minden akadály elhárult az ausztriai és a németországi álláskeresés útjából, így a magyarok munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak e két uniós tagországban. A figyelem a földrajzi közelség miatt is elsősorban Ausztriára irányul, ahol jelenleg közel 40 ezer álláshely betöltetlen, s a magyar minimálbér ötszörösénél kezdődnek a fizetések. A kiutazók közül a szakmunkások és a műszaki diplomások találhatnak könnyebben munkát. Mit kínál az osztrák álláspiac a magyar álláskeresőknek?

Forrás: AFP

JÁTSSZ ONLINE!

Nagy nap volt az idei május elseje a német nyelvterületet megcélzó munkavállalók számára. 2011. május 1-jén teljes egészében megnyílt az osztrák és a német munkaerőpiac a magyar munkavállalók előtt. A nyitás után, már munkavállalási engedély nélkül, azonos esélyekkel indulhatnak a magyar munkavállalók az osztrák és német munkaerőpiacon a kiszemelt állásokért. Persze csak akkor, ha megfelelnek a munkaadói elvárásoknak.

Örülnek a határ mellett élők

Előre örül a jó hírnek a húszas évei végén járó Éva is. Az osztrák-magyar határ közelében élő, diplomás hölgy jelenlegi lakóhelyén ugyanis mindeddig hiába próbálkozott elhelyezkedéssel - csupán néhány, ideig-óráig tartó hazai állást sikerült megcsípnie. Jelenleg tárgyalásban áll egy ausztriai arab étteremmel. Amennyiben minden a tervezettek szerint alakul, akár egy-két héten belül munkába állhat a tulajdonos éttermeinek egyikében. A naponta legfeljebb 20 perces, autós ingázással megközelíteni tervezett munkáltatónál felszolgálóként dolgozna és mindenféleképpen bejelentett állás várja.

Természetesen az osztrák munkaerőpiac eddig is kínált lehetőségeket a külföldi munkavállalók számára. Becslések szerint jelenleg mintegy 22-28 ezer magyar dolgozik Ausztriában. "2010-ben több mint húszezer magyar vállalt munkát Ausztria területén, Burgenland területén pedig megközelítőleg 8000. A magyar ingázók 60-70 százaléka Győr-Moson-Sopron megyében él"- mondja Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Az osztrák munkaügyi hivatal egyébként korábban is rendszeresen tartott a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal karöltve közös munkaerő-toborzó rendezvényeket - csakhogy mindezidáig jóval korlátozottabb keretek között zajlott a toborzás.

Nem kaphat kevesebbet a magyar, mint az osztrák

A május elsejei nyitás egyébként maga után vonja majd az "egyenlő munkáért, egyenlő bért" szabály betartatását is - azaz, a Magyarországról érkező munkavállalónak is osztrák kollégáival azonos bér jár majd az adott szakterületen, azonos végzettséget és tapasztalatot igénylő munkakörökben. Máskülönben attól lehetne tartani, hogy a határon túlról beáramló, olcsó munkaerő alaposan megnyirbálja az osztrák álláskeresők lehetőségeit.

Lehetőség szerencsére bőven akad. "Jelenleg közel 40 ezer betöltetlen ausztriai állás várja az álláskeresőket az EURES nyilvántartása szerint" - magyarázza Kovács Géza, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat főosztályvezetője. Természetesen nem mindegy, milyen területen próbálnak szerencsét az álláskeresők.

Kik a legkapósabbak?

Elsősorban a feldolgozóiparban és az építőiparban, a gép- és fémipari területeken, a vendéglátás, a turizmus és a szezonális mezőgazdaság területén számítanak a magyar munkavállalókra az osztrák cégek. "Tapasztalataink szerint a szakácsok, a felszolgálók, a szobalányok, valamint a kőművesek, az asztalosok, a szobafestők és a gépkezelők a legkeresettebbek"- jegyzi meg Csizmár Péter, az Eures T-Pannónia koordinátora. Igény van még egészségügyi dolgozókra - ápolókra, nővérekre, idősgondozókra. Keresettek még a logisztikusok, a minőségbiztosítási szakemberek és a rakodómunkások is. Diplomát is feltételező munkakörökben pedig jó eséllyel kereshetnek állást Ausztriában a mérnökök és az informatikusok. Informatikusként főként a JAVA, C#, és a .Net-programozók találhatják meg számításukat.

1300-1500 euró megkereshető

S hogy mennyit lehet keresni? "Az átlagos magyar munkavállaló külföldön általában a minimálbért kapja - ez nyugat-európai országokban, általában a hatályos, magyar minimálbér ötszöröse. Ausztriában, a legtöbb ágazatban és szakmában a kollektív szerződések tartalmazzák azt a minimális bért, amelyet minden cég köteles megadni a munkavállalónak, legyen az osztrák vagy magyar. 1500 szakmára vonatkoznak az eltérő kollektív szerződések, a meghatározott minimálbér szakmánként így 1300-1500 euró között mozog. A kollektív szerződések betartását az osztrák hatóságok május 1- e után komolyan ellenőrizni fogják, kizárandó a bérdömping lehetőségét"- magyarázza Csizmár Péter. 

A kiutazó magyaroknak - ha csak nem a határ menti, magyar városokban lakó, a munkába járást ingázással megoldók táborába tartoznak majd - azért nem árt néhány dolgot szem előtt tartaniuk. "Amennyiben szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetéből általában le is vonja - ám ha a munkavállaló nem tisztázza előre a levonásokat, valamint azok mértékét, az könnyen félreértéseket szülhet, ezért ajánlott a körültekintés a szerződéskötéskor e tekintetben is"- tette hozzá Csizmár Péter. 

Nyelvtudás nélkül csalódás lesz

A napi kommunikációhoz és a munkavégzéshez szükséges szintű német nyelvtudás nélkül egyáltalán nem érdemes útnak indulni, máskülönben keserves csalódással végződhet a nagy kaland. Érdemes a kiutazáskor 1-2 havi, osztrák minimálbérnek megfelelő megtakarítással készülnünk, hogy épségben átvészeljük az első munkahely megtalálásáig tartó időszakot. 

A Trenkwalder Kft. a napokban publikált felmérése szerint az Ausztria felé kacsingató magyar munkavállalók legfőbb motivációja a magasabb bérezés (87,7 százalék), de emellett sokan megjelölték a jobb karrierlehetőséget (47,6 százalék) és a szakmai fejlődést (38,4 százalék). Magas azoknak is az aránya (32,5 százalék), akik a munkanélküliség miatt kívánnak másik országban érvényesülni. A bérelvárásokat tekintve a havi nettó 1000-1400 eurót jelölték meg legtöbben (37,2 százalék). 20 százalékuk pedig több mint 2000 eurót (530 ezer forint) szeretne havonta keresni.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »