A vérellátásban a legnagyobb az orvoshiány

Vágólapra másolva!
Tíz százalék felett van az orvoshiány több szakterületen is, ezek közül a vérellátásban van a legtöbb álláshely, de az orvoshelyek 96 százalékát betöltötték 2009-ben - derült ki a KSH pénteken közzétett adataiból. 2010-ben 1111 orvos jelezte külföldi munkavállalási szándékát a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A vérellátásban, a krónikus kórházi fekvőbeteg-ellátásban, valamint a rehabilitáció, utókezelés-gondozás szakterületén a legnagyobb az orvoshiány, mindhárom területen meghaladja a tíz százalékot - derült ki a KSH pénteken közzétett adataiból.

Az adatok szerint 2009-ben a 38 700 orvosi álláshelyből 37 200-at töltöttek be, az orvoshiány négyszázalékos volt, jelenleg tízezer magyar lakosra harmincöt orvos jut. Az országosnál alacsonyabb arány csak Közép-Magyarországon - azon belül is Budapesten - és a Dél-Alföldön van.

A KSH szerint egyre jellemzőbb, hogy a magyar orvosok külföldön próbálnak meg állást találni, miközben az egyetemi diplomát és szakképesítést szerző orvosok együttes száma évente 2-2 és fél ezer, addig 2010-ben a hatóságok 1111 - az előző évinél negyedével több - orvosnak adtak ki külföldi munkavállalási szándékot jelző igazolást. A külföldre igyekvők hetven százaléka negyvenévesnél fiatalabb, és közöttük sok a pályakezdő - közölte a KSH.