Mégsem három hónapig, hanem fél évig járhat a munkanélküli-segély

Vágólapra másolva!
A korábban bejelentett három hónap helyett fél évig járna az álláskeresési járadék, viszont a minimálbér eddigi 120 százaléka helyett legfeljebb 100 százaléka lehetne. Matolcsy György minisztériuma szerint korábbi tervekhez képest a kibővített folyósítási idő nem veszélyezteti a Széll Kálmán-terv megvalósítását. A kormány törvénytervezete szerint meghatároznák a maximális szociális támogatást, valamint megvonható lehet a segély gondozatlan kert esetén.
Vágólapra másolva!

Az eddigi tervekkel ellentétben nem 90, hanem 180 napig járna az álláskeresési járadék (hétköznapi nevén munkanélküli-segély), derül ki a kormány közfoglalkoztatást átalakító, pénteki törvényjavaslatából (pdf). A jelenlegi szabályok szerint 270 napig jár álláskeresési járadék azoknak, akik újonnan munkát keresnek, de Matolcsy György, a Széll Kálmán-terv ismertetésekor azt jelentette be, hogy három hónapra csökkentik a folyósítását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy a háromról hat hónapra növelt maximális folyósítási idő nem jelenti a Széll Kálmán-terv felpuhítását, mert "teljesíti azt az elvárást, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan három hónap alá csökkenjen", illetve teljesül a költségvetési megtakarítás igénye is.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott új törvényjavaslat szerint a járadék összegének felső határa a minimálbérnek megfelelő összeg lesz a jelenlegi 120 százalékos arány helyett. A javaslat szerint ezentúl egy nap folyósítási időhöz 5 nap jogosultsági idő helyett 10-re lesz szükség - derül ki a Portfolio.hu elemzéséből. Az indoklás szerint a jogosultsági idő mértékének emelése a munkahelykeresést ösztönzi majd.

Az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel álláskeresővé válók kivételével megszűnik a munkanélküli-segély, amely eddig az álláskeresési járadék után járt.

Fontos változás lesz, hogy a szociális ellátások együttes maximum összegét is meghatározzák, amelynél nem lehet majd több szociális segély felvenni. Az összeget a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámokból és az öregségi nyugdíjból számolják ki.

A korábbi terveknek megfelelően megvonható a támogatás attól, aki nem fogadja el a számára felkínált közmunkát.

Szintén beemeli a törvénycsomag azt a korábbi ötletet, hogy az önkormányzatoknak joga legyen megtagadni a segély kifizetését olyanoknak, akiknek nem rendezett a lakókörnyezete. Az "életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő" - olvasható a jogszabálytervezetben.