Szonda Ipsos: A fiatal munkavállalók közel fele tart a munkahelye elvesztésétől

Vágólapra másolva!
A fiatal munkavállalók majdnem fele tart állása elvesztésétől, mégis alig kétharmaduk tervezi, hogy pozicíója megerősítése érdekében szakmai továbbképzésen vagy tanfolyamon vegyen részt - olvasható a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásában. A diploma előtt állók fele szintén nehéz elhelyezkedésre számít, de a kismamák és a fiatal munkanélküliek sem bizakodók a munkahelytalálás kérdésében.
Vágólapra másolva!

A fiatal munkavállalók 47 százaléka tart attól, hogy a közeljövőben elveszíti az állását. Ezek a félelmek leginkább a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkát végzők körében jelentkeznek: háromnegyed részük úgy véli, lehet, hogy hamarosan távoznia kell mostani munkahelyéről. A leginkább magabiztosak a kérdésben az érettségizett, diplomás, szellemi munkakörben dolgozók - olvasható a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésében.

A pályájuk elején lévők többsége nem szánta el magát munkaerő-piaci pozíciójának megerősítésére: hetven százalékuk nem tervezi, hogy mostanában továbbképzésre, tanfolyamra menjen, háromnegyedük nem szándékozik az elkövetkezendő években átképzésre jelentkezni vagy új szakmát tanulni. A kutatás szerint az állásuk elveszítésétől tartó fiatalok kétharmada sem tervezi, hogy szakmai ismeretei bővítésével eladhatóbbá tegye magát a munkaerőpiacon. A pályakezdőkre a mobilitás sem jellemző, csupán 18 százalékuk gondolkodott azon, hogy munkahelyet váltson.

Az inaktív fiatalok közül a tanulók meglehetősen pesszimisták elhelyezkedési esélyeiket illetően: 55 százalékuk szerint nehéz lesz állást találni az iskola befejezése után. A szakképesítés vagy érettségi előtt állók eléggé bizonytalanok és visszafogottak, többségük szerint nehéz lesz a munkaszerzés, húsz százalékuk reménykedik, hogy viszonylag könnyen talál helyet magának. A felsőfokú iskolák hallgatói sem nevezhetők optimistának, de a középiskolásokhoz képest valamivel reménykedőbbek a várakozásaik.

A diploma előtt állók fele szintén nehéz elhelyezkedésre számít. A kismamák félelmei még erősebbek, közel 70 százalékuk szerint nehezen veszik majd őket vissza korábbi állásukba. A fiatal munkanélküliek rövid távon szkeptikusak: átlagosan 25 százalékos esélyt adnak arra, hogy a következő két-három hónapban viszonylag tartósnak ígérkező munkát találnak.