[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
rugalmas munkafelmérésmunkavállalóTÁRKI

Tárki: A civileknek rugalmasabb lehet a munkaidejük, mint a közszférában dolgozóknak

2011.07.02., 12:50|Utolsó módosítás:2011. 07. 02., 13:01|

A civil munkaadóknál gyakrabban lehet élni a rugalmas munkabeosztással, mint a közszférában, bár a rugalmas munkakezdés és befejezés itt is elterjedt - derül ki egy felmérésből. Összesen tízezer munkavállalót kérdeztek erről.

JÁTSSZ ONLINE!

A közszférában ritkán lehet élni a rugalmas munkabeosztással, míg a civil munkaadóknál, például az alapítványoknál, vagy az egyesületeknél dolgozóknak van a legnagyobb esélyük a rugalmas munkavégzésre - derül ki a Tárki legújabb felméréséből.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében megvalósuló kutatás során közel tízezer munkavállaló válaszolt a rugalmas munkavégzésre vonatkozó kérdésekre, amelyek többek között arról szóltak, van-e lehetőségük arra, hogy eltérően osszák be heti munkaidejüket, illetve hosszabb vagy rövidebb munkaidőben dolgozzanak.

A felmérés szerint a civil szférában dolgozók 26 százaléka élhet a kevesebb mint öt munkanap lehetőségével, és szinte minden negyedik alkalmazott otthonról is dolgozhat. A civil szervezeteknél dolgozók több mint fele, 55 százaléka választhatja a rugalmas munkakezdést, vagy befejezést.

A civil szektoron kívül nem terjedtek el a rugalmas munkaidő különböző módozatai, főként azok a lehetőségek, amelyek az általános, (heti 5 napos, napi 8 órás, munkahelyen bent dolgozós) "tipikus" munkaképtől jelentősen eltérnek, mint például az otthoni munka, vagy a kevesebb munkanap alatt azonos munkamennyiség elvégzésére irányuló változatok - derült ki a felmérésből.

A versenyszférára a legtöbb tekintetben átlagos rugalmasság jellemző, bár a hosszabb munkaidő aránya a vizsgált szektorok közül itt a legmagasabb, a versenyszférában munkát vállalók 29 százalékát érinti. Otthonról ebben a szférában csak alig minden tizedik munkavállaló dolgozhat a TÁRKI felmérése szerint.

A közszférában szinte minden rugalmas megoldás ritkább, mint a versenyszférában. Kivételt képez ez alól a rugalmas munkakezdés és -befejezés (a köztisztviselők 44, a közalkalmazottaknak pedig 36 százaléka élhet a lehetőséggel), továbbá az otthoni munka, amelyet a köztisztviselők 10, a közalkalmazottak 5 százaléka választhat - derül ki a felmérésből.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »