Javítják a foglalkoztatást a rugalmas munkaformák

Vágólapra másolva!
"Több országban egyértelmű összefüggés figyelhető meg a munkaerő-kölcsönzés arányának növekedése és a munkanélküliség csökkenése között" - mondta a Randstad szakmai rendezvényén Annemarie Muntz, a holland központú munkaerő-közvetítő PR-vezetője. A kormány munkaügyi képviselője elmondta, európai összevetésben az alapfokú végzettségűek, a kisgyermekes anyák és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén a legnagyobb a lemaradás.  
Vágólapra másolva!

A rendezvényen Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, a foglalkoztatottsági ráta az elmúlt években stabilan 55-57 százalékos volt, ez pedig jelentően elmarad a nyugat-európai országok 70 százalék feletti mutatóitól. Különösen az alacsonyan képzettek között sok a munkanélküli: a csak alapfokú végzettséggel rendelkezők között mindössze 23,8 százalékos a foglalkoztatottság. Emellett a kisgyermekes anyák és a megváltozott munkaképességűek találnak vissza nehezen a munkaerőpiacra.

A kölcsönzés terjedése csökkenti a feketemunkát

A Randstad Holding szakértője szerint a "flexicurity" (ezt a szót a "rugalmasság" és a "biztonság" szavakból képezték) elvet követve jelentős munkaerő-piaci potenciál mozgósítható. Eszerint rugalmasabb, de anyagi biztonságot garantáló munkaszerződésekre van szükség, valamint folyamatos képzésekre, melyek növelik a munkaerő versenyképességét. Ezáltal mind az egyes munkavállalók, mind a gazdaság gyorsabban reagálhat a munkaerő-piaci változásokra. Ilyen megoldás többek között a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaerő-kölcsönzés vagy a távmunka.

Annemarie Muntz a "flexicurity" elvének gyakorlati megvalósítására többek között Németország példáját idézte: a 2000 táján még jelentős munkaerő-piaci problémákkal küzdő állam többek között a rugalmas foglalkoztatási formák révén kezdi visszanyerni a versenyképességét. Több országban egyértelmű összefüggés figyelhető meg a munkaerő-kölcsönzés arányának növekedése és a munkanélküliség csökkenése között. Emellett a holland szakember olaszországi adatokra is felhívta a figyelmet, ahol a munkaerő-kölcsönzés arányának növekedésével párhuzamosan csökkent a feketemunka aránya.

Nem érdekli a magyarokat a projektmunka

Az előadásokat követő panelbeszélgetéseken elhangzott, hogy a magyar munkavállalók egyelőre nem szívesen vállalnak olyan munkát, ahol csak pár hétig vagy hónapig dolgozhatnak, és a mobilitás sem jellemzi őket. Ez a mentalitás talán a vállalatok filozófiájával és gyakorlatával együtt változhatna meg - a résztvevők szerint Magyarországon még ritka, hogy például egy vezető beosztású nő részmunkaidőben dolgozik. Jáczku Tamás - bár részleteket nem árulhatott el - jelezte, hogy a szabályozás oldaláról mindenképpen támogatni akarják a rugalmas foglalkoztatási formákat, a tervek szerint ez a törekvés az új munka törvénykönyvében is megjelenik majd.