"Tízszeres, százszoros a túljelentkezés" - riport egy állásbörzéről

Vágólapra másolva!
Informatikusokat, mérnököket kerestek leginkább az egyik legnagyobb magyar állásbörzén. A Coca-Colánál akár százszoros túljelentkezés is van, Ördög Nórának, az RTL Klub műsorvezetőjének pedig az a tanácsa, hogy ne riadjon meg senki attól, ha kávéfőzéssel kell kezdeni a karrierjét.
Vágólapra másolva!

Háromezer ember találhatott munkát magának szerdán és csütörtökön az ősz egyik legnagyobb állásbörzéjén, amelyen 120 munkaadó volt jelen. A standok között sétálva egy szakma képviselői bizonyosan nem voltak híján állásajánlatnak: informatikusoknak szinte minden kiállító tartogatott valamilyen lehetőséget.

Az Ericsson például budapesti kutatás-fejlesztési részlegébe vadászik IT-szakemberek után. "Informatikusokat és villamosmérnököket keresünk telekom berendezések szoftver- és hardverfejlesztésére" - mondta Kelemen Zoltán HR-menedzser. Idén egyébként 220 embert vettek fel, és még legalább 80-100-ra lenne szükség.

A HVG Állásbörzére kilátogatók köre vegyes: pályakezdők, tartós munkanélküliek, gyesről visszatérni akaró anyák és munkahelyváltáson dolgozók egyaránt keresik a kapcsolatot a cégekkel. A szervezők ebben az évben újításként a bejáratnál egy átlátszó műanyag kockát helyeztek el, amelyekbe a régóta munkát kereső diplomások önéletrajzait várják.

Aki gyesről térne vissza

A visszatérni akaró kismamák közé tartozik Csirke Katalin is. A kontroller épp egy reklámlogós babzsák fotelben ücsörögve futja át saját önéletrajzát, amikor megszólítjuk. "Az elsődleges célom az elhelyezkedés" - mondja tömören.

Néhány méterrel odébb nagy a tülekedés a Coca-Cola standjánál. A cég épp most gyűjti be a jelentkezéseket kétéves vezetői utánpótlásprogramjába. Emellett marketingelemző gyakornokot, minőségügyi mérnököt és laboránst is keresnek. Spontán jelentkezéseket már nem is tudnak fogadni. "Nem tudok pontos adatot mondani, de becsléseink szerint általában tízszeres és százszoros között alakul a túljelentkezés egy-egy meghirdetett állásra" - tippelnek a cég képviselői a standnál.

A börzén kapósak a mérnökök is, például az autógyártóknál. Az Opel villamos- és gépészmérnököket keres a gyártómérnökségre, továbbá logisztikai, minőségbiztosítási és karbantartási területre, de az Audi és a Mercedes is csábítja leendő mérnökeit.

"A kereskedelmi médiában mindenki kávéfőzéssel kezdi"

A csarnok egy távolabbi szegletében, az előadótérben mindeközben Ördög Nóra televíziós műsorvezető vázolja karrierútját az idegenforgalmi főiskolától az első regionális helyi televízión át egészen az RTL Klubon futó X-Faktorig a zömében fiatal nőkből álló hallgatósága előtt. "Természetes, hogy a kereskedelmi média világában mindenki a kávéfőzéssel és a fénymásolással kezdi, ezt nem lehet kikerülni, bármennyire is szeretnénk. Én annak idején már attól is boldog voltam, hogy megfőzhettem Gálvölgyi János kávéját" - hallunk egy gondolatfoszlányt a beszélgetésből.

Miért jó multinál dolgozni?

Az állásbörzére kilátogató Horváth Bettina viszont attól lenne boldog, ha újra el tudna helyezkedni. A 26 éves hölgy nemrégiben még HR-asszisztens volt, ahogyan a standok mögött ülő cégek képviselőinek többsége. Csak most éppen a másik oldalon áll... Bettina a "multi vagy kis cég" kérdéskörben egyértelműen a multi mellett teszi le a voksot. "Nagyobb szervezetben sokkal könnyebb kapcsolatokat ápolni és építeni - ezzel mindenki jól jár, mert megtalálja a neki leginkább megfelelő társaságot a kollégák között, így senki nem marad egyedül. Előrelépni is könnyebb - ráadásul stabilabb a jogi környezet, biztosabb a fizetés, jobb a cég felszereltsége" - foglal állást.

A kis cégnek is megvan az előnye

Az állásbörze önéletrajz-tanácsadói standja mellett megállított, félig magyar, félig szudáni El-Rasid Rámi már a kisebb cégeknek is szívesen szavazna bizalmat. "Nem rossz kisebb cégnél kezdeni, mert itt nem lesz egysíkú a munkavégzés, és minden fontos részterületre ráláthatok, sokat tanulhatok. Ráadásul a multi sem minden esetben fizet jobban, mint egy kisebb cég. Így sokan csak a név meg a referencia miatt választják" - magyarázza.

Az őszi állásbörzék a jövő héten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezvényével folytatódnak.

Őszi állásbörzék:

október 12-13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME, K épület)
október 17-21. Monster Virtuális Állásexpo (www.allasexpo.hu)
október 19. Szegedi Tudományegyetem
október 22. EURES Nemzetközi Állásbörze (Budapest, Corvin Bevásárlóközpont)
október 26-27. Budapesti Corvinus Egyetem, KarrierExpo
november 8. Pannon Egyetem (Veszprém)
november 15. Dunaújvárosi Főiskola
november 21-22. Széchenyi István Egyetem (Győr)
november 23. Debreceni Egyetem

Takács Gabriella