[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Ausztriavendégmunkáskülföldi munkavállalásállásEURES

Négyszázezer forintért várnak szakácsokat osztrák síparadicsomokban

2011.11.03., 17:45|Utolsó módosítás:2011. 11. 04., 12:07|

Hamarosan startol a síszezon, a szállodák, hegyi panziók üzemeltetői pedig  már most gőzerővel keresik az új munkatársakat. Csak Ausztriában közel 10 ezer állást hirdettek meg a síparadicsomokba. Milyen szakemberek a legkapósabbak, és mennyi pénzt kínálnak a munkaadók?

JÁTSSZ ONLINE!

Már javában zajlik a munkaerő-toborzás a téli síszezonra az alpesi országokban. Az EU-s állami munkaügyi hivatalok közös adatbázisában - az EURES online álláskereső felületén  - Ausztriára szűrve 8254 szezonális vendéglátó-ipari munkalehetőséget találtunk. Ezek legtöbbje hegyi hotelekbe, panziókba szól, ahová felszolgálót, szakácsot, takarítót, szobaasszonyt, recepcióst keresnek a munkaadók. A nagyobb vendéglátóhelyeken kapósak még a szépségiparban dolgozók (főleg kozmetikusok), de találtunk ajánlatokat disc-jockey-k, sommelier-k és bébiszitterek számára is. 

Nincs idő a betanulásra

Magyar álláskeresői érdeklődésből sincs hiány - tapasztalja Nagy András, a Neujob munkaerő-közvetítő ügyvezetője. "Nem ritka, hogy magyar csoportok autóba ülnek, majd körbejárják a szállodákat. A szakember hangsúlyozza: társalgási szintű némettudás minden munkához kell, ami egyébként az interneten publikált álláshirdetésekből is gyorsan kiderül.

A legtöbb magyar álláskereső a szállodák mosogatói, felszolgálói és szobaasszonyi munkaköreire pályázna. Szakmai tapasztalat nélkül azonban egyikre sincs reális esély. "Az osztrák munkáltatók olyan gyakorlott embereket keresnek, akiknek a munkába állás hétfőjén elmagyarázzák a fontosabb tudnivalókat, és kedden már olyan profizmussal teszik a dolgukat, mintha évtizedek óta náluk dolgoznának. Ezt pedig szakmai gyakorlat és előélet nélkül lehetetlen teljesíteni" - magyarázza a munkaerő-közvetítő.

Forrás: Flickr/vteen

A felvételnél előnyt jelent a korábbi ausztriai vendéglátós vagy hajón szerzett munkatapasztalat, a terhelhetőség és egy korábbi munkaadótól szerzett ajánlólevél, referencia. Az EURES rendszerében egyébként a legtöbb állásajánlat Tirolba (2933), Salzburgba (2630) és Vorarlbergbe (968) szól.

Havi 1200-1500 eurót keres a többség

Mennyit lehet keresni? Szobaasszonyként jellemzően nettó 1200-1400 eurós (360-400 ezer forint), felszolgálóként 1200, míg szakácsként 1300-2500 eurós fizetésekkel lehet találkozni. A felszolgálói, szobaasszonyi munkakörökben ezt az összeget még némi borravaló is megfejelheti. Növeli a megtakarítható pénzt, hogy a legtöbb helyen a munkaadó állja a szállás és az étkezés költségét.

Egyetemistaként vagy főiskolásként is jól jöhet a téli szezon - és vele együtt a külföldi szállodaiparban megkereshető pluszpénz -, még akkor is, ha ezek a programok inkább a szakmai tapasztalatszerzésre és a nyelvtudás fejlesztésére, mintsem a pénzkeresetre fókuszálnak. (Teljes ellátás és szállás mellett havi 430-500 eurót, azaz 130-150 ezer forintot lehet keresni.) A Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ például diákok jelentkezését várja, minimum 3 hónapos franciaországi szakmai gyakorlatra. A francia szállodaiparban szobalányként és felszolgálóként dolgozhatnak a fiatalok, december közepi kezdéssel. A jelentkezéshez aktív hallgatói jogviszony és nyelvtudás kell. "Az ide jelentkezők általában felkészültek, jellemzően konkrét tervekkel jönnek be az irodába" - mondja Hatvani Edina programmenedzser. A nyelvtudást általában 15-20 perces beszélgetésben tesztelik, majd a külföldi munkáltató Skype-on vagy telefonon veszi fel velük a kapcsolatot.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »