Mennyit keres egy Mikulás? - körkép a téli diákmunkákról

mikulás, kereset, állás rovat
Vágólapra másolva!
Csomagolás, ajándéktárgyak árusítása, beöltözés Mikulásnak. A karácsony előtti hetekben megszaporodnak az alkalmi munkalehetőségek. Hol lehet ilyen munkákat találni? Mennyi pénzt fizetnek?  
Vágólapra másolva!

"Karácsonyi vásárra angolul jól beszélő, nappali tagozatos diáklányt keresünk december 24-ig, heti 4 napban, kávé, tea, méz árusítására, 600 forintos órabérrel." "Karácsonyi vásárra, kürtős kalács kóstoltatására keresünk diákot, rugalmas munkaidőben, legalább heti 3-4 napra, angol nyelvtudás előny." Az ilyen és hasonló hirdetésekkel már tele van a világháló és a diákmunkásokat közvetítő oldalak, a plázák is most vadásznak a decemberi csokoládéárusokra. A munkáért a hirdetések tanúsága szerint átlagosan nettó 100 ezer forintot fizetnek egy hónapra, ezért naponta 8-10 tíz órát, hetente pedig négy-öt napot kell dolgozni. Szintén keresettek a Mikulások, akik egy-egy fellépésért 1500-10 ezer forintot kaphatnak.

Nagy az érdeklődés

"Mindig nagy az érdeklődés a decemberi, szezonális munkalehetőségek iránt. Jellemzően az állásajánlat közzétételétől számított néhány percen belül el is kelnek ezek a munkalehetőségek" - tudtuk meg Pappné Lisku Csillától, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet debreceni képviseletének vezetőjétől. Ebben az is közrejátszik, hogy sok diák a pénzszerzés érdekében inkább későbbi vizsgaidőpontot választ az adott főiskolán, egyetemen.

Kapósak az eladók, a hostessek

Pappné Lisku Csilla hozzátette, télen a kereskedelmi csúcsidőszakban az év végi rendezvények miatt a megnövekedett munkaerőigény betöltésére sokszor fordulnak iskolaszövetkezetekhez a cégek. Ilyenkor jellemzően kereskedelmi, eladói, nyomdai vagy hoszteszmunkák miatt keresik a diákmunkásokat. A nyomdában jellemzően a könyvek gépsorról leszedése, raklapra rendezése, szortírozása, összekészítése a feladat. Az év végi rendezvényekre sokan kérnek még valamilyen idegen nyelven magas szinten beszélő tolmácsot. Emellett gyakori, hogy az év végi zárásokhoz pénzügyi-számviteli tanulmányokat folytató fiatalokat kérnek könyvelőnek - tette hozzá Pappné Lisku Csilla.

A nagykereskedések és a könyvesboltok is kapkodnak a diák munkaerő után. "Gyakran kérnek a cégek diákmunkásokat eladói, kisegítői, raktárosi, pénztárosi munkákra, de még a szórólapozás is népszerű" - mondta el Dienes Tibor, a Jobb Kezek Iskolaszövetkezet projektvezetője. E munkákért átlagosan bruttó 530 forint körüli órabért fizetnek az iskolaszövetkezetek. A nagyobb szakmai felkészültséget igénylő munkaköröknél - például a fordítóknál, tolmácsoknál, könyvelőknél - már ennél magasabb a tarifa, ott akár óránként 1000-1200 forint is lehet a diákok keresete.

Mikulás: 10 ezer forintot is kaphat egy fellépésért

A decemberi alkalmi munkaerőpiac állandó szereplője a Mikulás. A toborzás rendszerint már novemberben kezdetét veszi, több pláza, üzlet, gyermekintézmény vagy akár magánszemély kér fel alkalmi Mikulásokat. A feladatkör összetett és vegyes: a promóciós szórólap, a szaloncukor osztogatása és néhány, rövid, kedélyes beszélgetés a körülötte lévő gyermekekkel éppúgy beleférhet a munkarendbe, mint egy teljes ajándékozási ceremónia levezénylése kisebb vagy nagyobb csoportoknak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Néhány napja egy nagyobb játékkereskedés kért tőlünk Mikulást, szaloncukrot osztogatni a gyermekeknek. Feltétel volt a korábbi tiszta előélet, a szakmai tapasztalat is. Végül egy huszonéves, gyakorlott fiatalembert választottunk ki a feladatra, aki szerencsére végig remekül tette a dolgát"- mondta el a Fürge Diák debreceni képviseletének vezetője.

A Mikulásoknak egyébként már klubjuk is van: az 1995 óta létező Magyar Mikulás Szolgálat például többnyire a korábban már bevált csapattal dolgozik - újaknak kerülni a klubba nehéz, bár nem lehetetlen. "Nálunk a munkába állás előtt a régiek és az újak egyaránt félnapos tréningen vesznek részt, amelyen a megfelelő smink és öltözködés mellett a munka során felmerülő problémás helyzetekre is felkészítjük őket" - avat be pár kulisszatitokba Bálint György, a szolgálat szóvivője. A Mikulások díjában nagy a szórás: alkalmanként 1500-tól 10 000 forintig terjedhet a skála a szolgálatnál. Az alsó sáv egy pláza folyosóján sétáló, szórólapozó Mikulás fizetsége, a magasabb összeg egy profi, idegen nyelven is beszélő, 20-30 fős rendezvényen főszereplő Mikulásé.

Takács Gabriella