Budapesti eladóként helyezkedne el a legtöbb álláskereső

Vágólapra másolva!
A Workania internetes állásportál felmérése szerint tavaly legtöbben az év első hónapjában és szeptemberben töltötték fel önéletrajzukat álláskeresés céljából. A legtöbben a fővárosban szeretnének elhelyezkedni értékesítés, kereskedelem valamint az adminisztráció területén.
Vágólapra másolva!

Huszonkét százalékkal több álláshirdetés jelent meg a Workania állásportál internetes oldalán tavaly, mint 2010-ben, miközben az álláskeresők száma éves szinten 5 százalékkal nőtt - derül ki az állásportál a 2011-es munkaerőpiacról készített kimutatásából. A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek leginkább áprilisban és májusban toboroznak, a legtöbb önéletrajz pedig januárban kerül fel a világhálóra. A tavaly megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került fel az internetre.

A munkaadók tavasszal a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetést áprilisban és májusban hirdették meg, a legkevesebbet augusztusban. Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek: az álláskeresők több mint 11 százaléka ugyanis januárban, 10,2 százaléka pedig szeptemberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába - írja a Workania közleménye.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19 százalékát pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye volt. A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük a fővárosban próbál elhelyezkedni, utána következik Pest megye, Győr-Moson-Sopron megye, majd Csongrád és Fejér megye. A legkevesebben Nógrád megyében próbáltak szerencsét.

Az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 11 százaléka az információs technológiák, 7-7 százaléka pedig az adminisztráció, a gépipar valamint a pénzügy és könyvelés területére keresett munkatársat tavaly. A legtöbb álláskereső az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. A harmadik leggyakrabban keresett kategória a segédmunka volt.