Csúcsközelbe ugrott a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta és az állástalanok száma egyaránt a rekordszint közelében járt tavaly december és idén február között. Bár a foglalkoztatottak száma éves összevetésben nőtt, ők tavaly őszhöz képest közel 80 ezerrel kevesebben vannak.
Vágólapra másolva!

Tavaly december és február vége között átlagosan 497 ezren voltak állás nélkül, ez 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát, azaz tízezer fős (0,1 százalékpontos) emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedés szerény mértékű, de a 11,6 százalékos ráta nagyon magasnak számít. Az elmúlt négy évben ennél magasabb mutatóra csak 2010 elején volt példa, akkor az év első négy hónapjában 11,8 százalékos volt az állástalanok aránya. A KSH éves adatait nézve pedig 1998 óta csak egyszer, 2010-ben volt 11,6 százalékos az éves átlagos munkanélküliségi ráta, a többi évben ennél alacsonyabb értéket mértek.

A munkanélküliek abszolút száma is az eddigi csúcsot közelíti: a most mért 497 400-nál csak egyszer, 2010 első három hónapjában voltak többen - mindössze 400 fővel. A 24 év alattiak munkanélküliségi rátája 28 százalékkal át is lépte az eddigi rekordot.

Az aktívak száma nőtt

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője ugyanakkor az [origo]-hoz eljuttatott gyorselemzésében azt emelte ki, hogy az aktívak száma egy év alatt hatvanezerrel bővült, ami "kedvező folyamatokat tükröz" (az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja). Így szerinte az adatok a magasabb munkanélküliségi ráta ellenére inkább pozitív meglepetést jelentenek.

Az elemző előrejelzésében megemlítette, hogy a gazdaság lassulásával lassulhat a foglalkoztatás éves alapú növekedése, ezért a munkanélküliségi ráta magas maradhat. Úgy vélte, a munkanélküliségi ráta nyárra legfeljebb 10,5-10,6 százalékra csökkenhet.

Több férfi munka nélkül

A friss adatok szerint a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta a nők esetében emelkedett, a férfiakra jellemző mutatók kismértékben javultak. A férfiak 11,8 százalékos munkanélküliségi rátája azonban így is magasabb, mint nők 11,3 százalékos eredménye. A KSH-jelentés szerint a változások a mintavételi hibahatáron belül voltak.

A munkanélküliek 16,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,3 százalékos munkanélküliségi rátája 1,8 százalékponttal emelkedett éves összevetésben. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,6 százalék volt, egy év alatt lényegében nem változott.

Ősz óta csökken a foglalkoztatottság

A KSH csütörtökön közzétette a friss foglalkoztatási adatokat is, ezek szerint december és február között 3,794 millió volt a foglalkoztatottak száma. Ez ugyan az előző év azonos időszakához képest 51 ezer fős - 1,4 százalékos - növekedés, de a korábbi hónapokhoz képest csökkenést jelent.

Legutóbb tavaly március és május vége között volt 3,8 millió alatt a foglalkoztatottak száma, ősz óta pedig folyamatosan csökkent a számuk. Szeptember és november vége között még 3,869 millió foglalkoztatottat tartott nyilván a statisztika, azóta tehát közel 80 ezerrel apadt a számuk.