[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásinterjúszínnyakkendő

Öltözködési tippek állásinterjúra

2005.10.10., 11:10|Utolsó módosítás:2005. 10. 12., 11:00|

Ugyan állásinterjún tudásunkat, személyiségünket adjuk el, mégsem elhanyagolható külső megjelenésünk. A nyakkendő színének megválasztásától a blúz és a szoknya hosszáig sok hibát elkövethetnek a pályázók. Hogy ez ne forduljon elő, Kiss Irén öltözködési tanácsadót, diplomás színszakértőt arra kértük, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat és a leggyakoribb hibákat.

Az állásinterjún való megjelenésnek vannak általános szabályai, de a személyiséghez illő öltözetet mindenkinek magának kell ki- illetve megtalálnia. Tanácsadó segítségével optimálisan juthat érvényre a személyiség, a testalkat, az életkor és más tulajdonságok.
A nők több hibát követhetnek el az állásinterjún való megjelenésben, mint a férfiak. Ha egy diplomás férfi ápolt hajjal, borotváltan, öltönyben, nyakkendőben megy egy interjúra, akkor a külseje alapvetően megfelelő. Ettől függetlenül nem mindig elvárás az öltöny. Műszaki területeken például a jó minőségű farmer, ing, zakó kombináció is elfogadott.

Nyakkendő: rossz a rikító szín, árulkodó csíkozás

A nyakkendő ne legyen nagyon feltűnő, kerüljük a rikító színeket és a gyermeteg vagy vicces mintázatot. A bordóba hajló piros, a kék árnyalatai, a kék alapon visszafogott, vékony sárga csíkozás például megfelelő, végtelen sok variáció létezik.

Nem mindegy a nyakkendő csíkozásának iránya. A nyakkendő mintáját a velünk szemben levő látja, neki a balról jobbra emelkedő iránynak az az üzenete, hogy az energia növekedik. Gondoljunk a megszokott koordináta-rendszerekre, amelyekben bármilyen grafikont ábrázolunk, jobbra és felfelé néz a pozitív irány, ha azt akarjuk bemutatni, hogy teljesítményünk nőni fog, akkor balról jobbra emelkedik.

Vagy gondoljunk a mozdulatra: Ha azt akarjuk mutatni, hogy valami nőni fog akkor biztosan balról jobbra mutatunk felfelé. Ha azt állítjuk, hogy valami a "béka feneke" alatt van, akkor azt balról jobbra lefelé való mozdulat kíséri

Ezek az irányok kisgyerek-korunktól fogva folyamatosan ismétlődnek és rögzülnek, ezért, ha nem mondunk ki egyéb szabályokat, akkor erre asszociálunk.

Unalmas a sötétbarna nyakkendő

Sötétbarna színt nem ajánlott viselni ilyen alkalommal, unalmasnak tűnhetünk a partner szemében. Általában a "hideg színek", például a kék, acélszürke - több embernek áll jól, mint a "meleg színek", a homokszín vagy a barna.
A cipő legyen fűzős, fekete. Divat lett a hegyes, felfelé álló orrú cipő, de kerüljük a szélsőségeket. Zokninak "pincérzoknit" ajánlok, ami nem szorítja a lábat és kellően hosszú. Így nem áll fenn az a veszély, hogy a leülés után kilátszik a lábszár.
Szintén jó tanács, hogy begombolt zakóban érkezzünk interjúra, majd leüléskor gomboljuk ki.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »