[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Budapestállásinterjúálláskeresőkülföldi munkadiplomaállásbörzeBudapesti Corvinus Egyetem

Állásbörzén jártunk: gazdasági diplomával álláskeresés előtt

2005.11.11., 13:13|Utolsó módosítás:2005. 11. 11., 13:11|

Szerdán és csütörtökön rendezték a Budapesti Corvinus Egyetem őszi állásbörzéjét. A standok között munkaadóknál, állásközvetítőknél és álláskeresőknél gyűjtöttünk véleményeket. Megtudtuk: gazdasági diplomával pályakezdőként 180-230 ezer forint között lehet kezdeni, sokan érdeklődtek külföldi munka iránt és tesztelték angoltudásukat állásinterjún.

A Közgáz Fővám téri aulájában hetven cég közel háromezer ajánlattal várta az érdeklődőket. Dósa Attila, a Budapesti Gazdasági Főiskola PSZF karának utolsó éves hallgatója is eljött álláslehetőségekre vadászni. Ugyan még nem került ki az álláspiacra, úgy véli, nem árt időben elkezdeni a keresést.

Forrás: jobpilot.hu"Februárban fogok diplomázni, az álláskeresést decemberben kezdem aktívan, most csak érdeklődni jöttem. Hat céghez mentem oda, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Pénzügyi és számviteli állásokat kerestem. Hoztam papír önéletrajzot is, de azt mondták a cégek képviselői, inkább e-mailben küldjem el motivációs levél kíséretében. A főiskolás évek alatt két helyen is voltam szakmai gyakorlaton, amelyeket be is írtam az önéletrajzba. Remélem, pozitívan értékelik majd", mondta a fiatalember. Attila azt is elárulta, nem feltétlenül a versenyszférába szeretne elhelyezkedni, a nonprofit szektor is érdekli. "Nincs nagy fizetési igényem, szerintem a bruttó 150 ezer forintos kezdő fizetési igény reális", tette hozzá.

Gazdasági diplomával 180-230 ezer között kezdenek

A 150 ezer forintos fizetési igény fejvadászok véleménye szerint nem számít soknak.
"A kezdő fizetések általában havi bruttó 180.000-230.000 forint között változnak. A magasabb kategóriába azok kerülnek, akik valamilyen speciális tudással rendelkeznek, például különleges nyelvtudással, vagy három-négy nyelven magas szintű ismeretével, illetve azok a végzősök, akik már tanulmányaik alatt szakmai gyakorlatot szereztek", tudtuk meg Végh Zoltántól, a Profi Power munkaerő-közvetítő cég tanácsadójától.

A HR szakember elmondta, az álláskeresők részéről még mindig nagyon népszerűek a marketing, a PR és a HR pozíciók, érezhetően túlképzés van ezeken a területeken. "Pénzügyi szektorban viszont úgy látjuk, a kereslet és a kínálat találkozik, például sok gyakornoki program indul pályakezdőknek is", jegyezte meg. A vállalat standjához érkező érdklődőkről elmondta, 90 százalékban még hallgatók jöttek, nagy részük felkészülten lelkesen. Felismerték, mennyire fontos az egyetemi, főiskolás alatt szakmai tapasztalatot szerezni.

Pénzügyi elemző: akár egy hét alatt állást kínálnak

Nagy munkaerő-felvételi igénye miatt érkezett az állásbörzére az Exxonmobil amerikai központú olajipari vállalat. A budapesti üzleti központba keresnek kontrollereket, informatikusokat -SAP fejlesztői, mérnöki szolgáltatói munkakörre-, ügyfélszolgálati munkatársakat. Jelenleg körülbelül 600 fővel dolgoznak, amit jövő év közepére szeretnének 900 főre bővíteni.

Grócz Mária toborzási vezető elmondta, minden jelentkezőnél előfeltétel tárgyalóképes angoltudás és emellett - ha a pozíció megkívánja - egy másik nyelv hasonló szintű ismerete. Tizenkét nyelven folyik az egyes országok kiszolgálása a budapesti üzleti központból. "Emellett keresünk kontrolling területre szakmai gyakorlatosokat is három hónapos időtartamra. Vannak olyan üres állásaink, amelyekben egy hét alatt állást tudunk kínálni -például a pénzügyi elemző pozícióban. Vannak olyan pozícióink is, ahová januári és februári kezdéssel kínálunk munkalehetőséget", tette hozzá Grócz Mária.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »