[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
távmunkatámogatásfoglalkoztatási forma

Távmunka: a dolgozók akarják, a főnökök nem

2005.12.14., 12:40|Utolsó módosítás:2005. 12. 14., 12:39|

Kedden immár negyedik alkalommal került megrendezésre az Országos Távmunka Konferencia, amelyen munkáltatók, kutatók és államtitkárok beszéltek az atipikus foglalkoztatási forma előnyeiről-hátrányairól, gyakorlati megvalósításáról és a foglalkoztatók által igényelhető állami támogatásokról.

A IV. Országos Távmunka Konferencián kiderült: hazánkban minden feltétel adott a távmunka elterjedéséhez - kiépült az infrastrukturális háttér, a jogi szabályozás elkészült, bizonyos mértékben az állam is támogatja a foglalkoztatókat és a munkavállalók is nyitottak -, csak éppen a munkáltatók zöme nem hajlandó alkalmazni ezt a foglalkoztatási formát.

A konferencián elmondták, az elkövetkezendő öt évben a hazai cégek 59 százaléka nem tervezi a távmunkában való foglalkoztatást. A legnagyobb ellenálló a közszféra, az önkormányzatok nagy része hallani sem akar a távmunkáról - hangzott el többször az eseményen. Magyarországon egyébként jelenleg a munkavállalók két százaléka távmunkás.

Nincsenek tisztában a távmunkával a munkáltatók

A foglalkoztatási forma elterjedtségének fő gátjaként a résztvevő szakemberek a vállalatvezetők konzervatív gondolkodásmódját és az állami támogatások alacsony mértékét említették. További problémának tartják, hogy a foglalkoztatók többségének rendkívül kevés információ van birtokában a távmunkáról, egyelőre ismeretlen számukra ez a terület.

Mintegy válaszként az állami támogatások bírálatára, bemutatásra kerültek az elmúlt évek távmunka pályázatainak eredményei is: 2003-ban az első pályázatban 1371, 2004-ben a másodikban 782, idén pedig a harmadikban 772 távmunkahely létesítését támogatta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

A pályázatokon a kis cégek nem tudnak versenyezni a nagyokkal

Az eseményen jelen lévő munkáltatók- főleg kis cégek vezetői - mindazonáltal arról számoltak be lapunknak, hogy a pályázatokon nem tudnak versenyezni a nagyvállalatokkal, az állami támogatások igénybe vételének feltételeit nem tudják teljesíteni.

A konferencián gyakorlati kérdések is szóba kerültek. Négy vállalat képviselői számoltak be tapasztalataikról. Mint elmondták, a távmunka alkalmazásakor különösen ügyelni kell a munkavállaló elszigetelődésének megakadályozására, és a dolgozók kellő mértékű motiválására.

Fehér könyv: "minden, amit a távmunkáról tudunk"

Mindemellett bemutatták az úgynevezett "Fehér könyvet", amelyben olvashatunk többek között a távmunkával kapcsolatos tévhitekről, a foglalkoztatási forma terjedésének feltételeiről és akadályairól, kedvező és kedvezőtlen hatásairól.

A konferencián ismertették a 2806 munkavállaló által kitöltött kérdőíves felmérés eredményét is. A felmérés szerint a hazai dolgozók mindössze 1,1 százaléka nem akar távmunkában tevékenykedni, a távmunkások 61 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a többség a rugalmas munkaidő miatt választaná a foglalkoztatás ezen formáját, legnagyobb hátrányának pedig az elszigetelődést tartják.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »