[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
konferenciainformatikatávmunkaszakma

40 év alatti és képzett az átlagos magyar távmunkás

2005.12.15., 15:39|Utolsó módosítás:2005. 12. 15., 15:38|

Tízből kilenc munkavállaló szeretne távmunkában dolgozni, ám sokan félnek az elszigetelődéstől. A távmunkások többsége 40 év alatti, felsőfokú végzettséggel rendelkező férfi, akik főleg informatikai, kreatív és adminisztratív munkaköröket töltenek be. Többek között ilyen eredménnyel zárult a távmunkáról készült friss internetes felmérés, melyet egy szakmai konferencián ismertettek.

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete a Távmunka Szövetséggel és az ország egyik legnagyobb távmunka-foglalkoztatójával, a Netgral Kft.-vel együttműködésben készített el egy felmérést, amelyben közel 3000 munkavállalót kérdeztek a távmunkáról, annak megítéléséről. Az eredményeket a IV. Országos Távmunka Konferencián ismertették.

A megkérdezettek 0,8 százaléka nem tudta, mi az a távmunka, és a válaszadók mindössze 1,1 százaléka mondta azt, hogy nem kíván távmunkában dolgozni sem most, sem a jövőben. A felmérésben résztvevők 92,2 szeretne távmunkát végezni, 5,9 százalékuk pedig jelenleg is távmunkás.

A dolgozók rosszul definiálják a távmunkát

A megkérdezettek 77,8 százaléka szerint a távmunka "munkahelytől távol végzett munka", 21,4 százalékuk szerint "kizárólag az otthon végzett munka minősül távmunkának". Mint az előadást tartó Mester Dániel tudományos kutató elmondta, a válaszadók közel ötöde téved: a távmunkások közül az otthonról dolgozók vannak a legkevesebben - sokkal jellemzőbb az, hogy az alkalmazott változó terepen dolgozik, és egy mobiltelefon és/vagy egy laptop segítségével tartja a kapcsolatot a központtal.

A tanulmányból kiderül továbbá, hogy a távmunkások többsége (59 százalékuk) férfi, és 40 év alatti (74 százalékuk). A távmunkában alkalmazottak 61 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, 56 százalékuk pedig Budapesten illetve a főváros agglomerációjában él. A távmunkások főleg informatikai, kreatív és adminisztratív pozíciót töltenek be.

Diplomások és érettségizettek akarják

Akik távmunkában szeretnének dolgozni, jellemzően 40 év alatti, középfokú (47 százalék) és felsőfokú (47 százalék) végzettségű dolgozók (52 százalékuk nő). "Összességében tehát egy fiatal, kvalifikált szakemberekből álló réteg kívánja ilyen formában végezni mindennapi munkáját" - mondta el Mester Dániel.

"A foglalkoztatás ezen változatát 37,4 százalék a rugalmas munkaidő és az önálló munkavégzés, illetve a családhoz való közelség miatt választaná, 33,5 százalékuk pedig keresetét egészítené ki a távmunkával" - tette hozzá.

Félnek az elszigetelődéstől

A foglalkoztatási forma hátrányaként legtöbben az elszigetelődést említették, illetve azt, hogy távmunkában jóval kevesebb az esély mind a feljebbjutásra, mind a hosszú távú karrierépítésre.

A konferencia résztvevői szerint bár a felmérés nem volt reprezentatív, mégis hűen tükrözi a hazai munkavállalók véleményét, és a távmunkára vágyó, illetve a távmunkában alkalmazott magyar dolgozók összetételét.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »