[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
béren kívüli juttatástámogatásmobiltelefoningázásVilággazdaság

Minden cég nyújt valamilyen béren kívüli juttatást

2005.12.21., 9:58|Utolsó módosítás:2005. 12. 21., 9:58|

Nem ritka, hogy a hazai vállalatok cégkölcsönt, kedvezményes termék-, illetve szolgáltatásvásárlást vagy éppen továbbképzési támogatást adnak dolgozóiknak különleges juttatásként. Míg a mobiltelefon és a cégautó a munkakör velejárója, addig az albérleti hozzájárulás mértékét az ingázás hossza és a pozíció szintje dönti el - írja a Világgazdaság.

A személyi alapbér, a pótlékok, a kiegészítő fizetés, a prémium, a jutalom, a mozgó bér is a munkabér része, ám a különleges juttatások, például a vállalati autó, a cégkölcsön folyósítása már nem befolyásolja az átlagkeresetet, ám a dolgozói elégedettséget annál inkább.

A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint a mobiltelefon és a vállalati gépkocsi az egyik legáltalánosabban alkalmazott különleges juttatás. A 62 vállalatot feltérképező felmérés szerint minden cég nyújt valamilyen különleges juttatást a dolgozóinak.

Étkezési hozzájárulás: az adómentes határon belül

Bár étkezési hozzájárulást, illetve üzemi étkeztetést a válaszadók 100 százaléka biztosít az alkalmazottainak, nem mindenki él a lehetőséggel. Jakobsen Ákos, a Hewitt benchmarking üzletágának vezető tanácsadója a Világgazdaságnak elmondta: "Ennek oka az, hogy a jogosultság jövedelmi szinthez kötött, vagy az étkezési hozzájárulás csupán a cafeteriarendszer egyéb opciói között szerepel."

Hozzátette: az alkalmazottaknak kínált étkezési hozzájárulás értéke majdnem mindenhol az adómentesen nyújtható értéken belül van (2006-ban a hidegétkezési utalvány esetén négyezerről 4500 forintra, a melegétkezési utalvány esetén pedig 8-ról 9 ezerre emelkedik a köztehermentes határ).

MBA-diploma: a cégek 60 százaléka támogatja

Gyakori különleges juttatás a dolgozói továbbképzés támogatása: míg a nyelvtanfolyamot minden vállalat támogatja, addig például az MBA-diploma megszerzéséhez a cégek 60 százaléka járul hozzá valamilyen formában. A támogatás a tandíjak teljes vagy részleges átvállalása lehet, de a cégek egyötöde például az utazási költségeket finanszírozza részben, a vállalatok fele pedig szabadnapokat biztosít a különböző tanulmányokhoz, ennek mértéke általában öt nap évente.

Nem ritka, hogy a munkavégzéssel való elégedettséget a foglalkoztatók jutalomszabadsággal díjazzák, a cégek közel egyharmada biztosít grátisz pihenőidőt a törvényben meghatározott szabadnapok felett. A folyamatos munkaviszonyt is elismerik időnként a munkaadók, többnyire ajándékátadással vagy emelt juttatási kör biztosításával, sőt több mint egyharmaduk készpénzzel jutalmazza az időben is mérhető lojalitást.

Kedvezményes termékvásárlás mindenkinek

A kedvezményes céges termék-, illetve szolgáltatásvásárlás szintén kedvelt különleges juttatás. Az engedmény mértéke általában 20-45 százalék között van, érdekesség, hogy a cégek 92 százaléka hierarchia-szinttől függetlenül, minden kollégának azonos mértékben biztosítja ezt a juttatást.

Cégkölcsön, albérleti hozzájárulás, utazási költségtérítés

A megkérdezettek több mint fele szükség esetén cégkölcsönt folyósít a dolgozóinak, igaz, többségük a szolgálati időhöz köti ezt a jogosultságot, de akad olyan vállalat is, ahol csak a legjobban teljesítők vagy a kulcspozíciókban dolgozók élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A vállalatok egynegyede albérleti támogatást nyújt alkalmazottainak, méghozzá attól függően, mekkora a távolság a dolgozó lakása és a munkavégzés helye között. A juttatás összegét a szervezetben betöltött pozíció is befolyásolja. Utazási költségtérítést a válaszadók közel kétharmada biztosít a kollégáknak.

A felmérésben részt vevők több mint fele kínál alkalmazottainak kulturális és sportolási lehetőséget. Főleg ez utóbbi a népszerű, hiszen ezt a cégek 92 százaléka biztosítja valamilyen formában ezt a kollégáknak. Ám a nagylelkűség már nem terjed ki a dolgozók családtagjaira, ezt a különleges juttatást a vállalatok negyven százaléka teszi lehetővé a hozzátartozóknak.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »