[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
diplomabérfelsőoktatásvetélkedőfeketelistapályakezdőmérnökGVI

185 ezer forintot keres egy átlagos pályakezdő

2006.01.31., 10:05|Utolsó módosítás:2006. 01. 31., 10:13|

Egyre inkább számít, ki hol szerezte a diplomáját. Szakértők szerint gyakori vállalatoknál felsőoktatási "feketelisták" alkalmazása, olyan iskolák gyűjteménye, ahonnan nem toboroznak pályakezdőket. Mérnökből több kell, közgazdászoknál nagyobb lesz a verseny, jogi és tanári diplomával nehéz lesz az álláskeresés. Kezdő bérként bruttó 185 ezer az átlag, a legjobban fizetett pályakezdők az elemző közgazdászok.
Többek között ez szerepel a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeiről a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) által készített felmérésben.

JÁTSSZ ONLINE!

A Világgazdaság által publikált GVI-felmérés eredményei szerint a felsőoktatási intézmények és szakok elszaporodásával kapcsolatos az egyik legégetobb probléma, az alacsony piaci értéket képviselő diplomák számának növekedése. Ezzel párhuzamosan a piac jelentős különbséget tesz diploma és diploma között. Az ítélet drasztikus is lehet: aki nem a "megfelelő" intézményben szerezte felsőfokú végzettségét, nem is számíthat kedvező elbírálásra a munkaerő-felvételi folyamatban.  Egyre gyakoribb a feketelisták alkalmazása, vagyis az a gyakorlat, hogy egy-két felsooktatási intézmény tiltólistára kerül a pályakezdők felvételénél. Különösen közgazdasági területen sok az előítélet. A kutatás szerint a munkaadók értékítélete nem alaptalan.

Akik várhatóan kellenek

A GVI felmérése alapján arra lehet következtetni, hogy a feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltató cégek körében különösen a mérnök végzettségű pályakezdők iránt erosödhet a kereslet, és kedvezően alakulhatnak az elhelyezkedési esélyek a termelésirányító, informatikus és muszaki menedzser állásra jelentkező pályakezdők számára. A közgazdasági végzettséggel kapcsolatosan több a bizonytalanság a munkáltatók elorejelzéseiben, de a színvonalas képzésben részesülő pályakezdő közgazdászok továbbra is keresettek lesznek. A marketinges pályakezdok elhelyezkedési esélyei ennél valamivel rosszabbak, és túlkínálatuk várhatóan alig csökken.
A verseny tehát a közgazdasági vonalon élesedik, és ez a karrierjüket tudatosabban építő, szakmailag elismertebb intézményekben tanuló fiataloknak kedvez. Tovább erősödhet a kereslet a diplomások iránt a felsőfokú végzettséget nem igénylo ügyintézői és asszisztensi állások betöltésére, s ez részben a diplomások jobb idegennyelv-ismeretére vezethető vissza.
A jogász és különösen a tanár végzettségűek számára előreláthatólag továbbra is nehezen jutnak álláshoz.

Esély a multik ügyfélszolgálati központjaiban

A pályakezdők iránti kereslet várható alakulásában meghatározó lehet az a viszonylag új jelenség, hogy a külföldi multinacionális cégek olyan szolgáltató központokat hoznak létre Magyarországon, amelyek a cég adminisztrációs, pénzügyi-számviteli, ügyfélszolgálati, HR- vagy logisztikai tevékenységét végzik akár regionális, akár világszinten. Ezek a központok jól képzett, angolul és a célterület nyelvén beszélő szakemberek révén látják el költséghatékonyan a cégmuködést támogató funkciókat. Ebbol kifolyólag nagy az igényük többek között nyelveket beszélo közgazdász, pénzügyes, HR-es, logisztikus, kereskedő és külkereskedő pályakezdők iránt.

Probléma az elégtelen szakmai tapasztalat és nyelvtudás

A felmérés szerint a pályakezdők legnagyobb hiányossága a szakmai tapasztalat és az elégtelen szintű nyelvtudás.  A munkáltatók elvárják, hogy a pályakezdo tudja, mit jelent a munka, látott már működő céget, legyen elképzelése a számára megfelelo munkakörről, arról, hogy mivel szeretne foglalkozni.
A pályakezdők kiválasztásában egyre fontosabb szerepet töltenekbe a szakirpdalomban puha készségként megfogalmazott szakmán kívüli tulajdonságok: az önismeret, a céltudatosság, a felelősségtudat, a csapatban dolgozás, a jó kommunikáció, a konfliktuskezelés.

Segíthetnek az egyetemi karrierirodák

A humáneroforrás-szakértők a gyakornoki programok fejlesztését és az egyetemeken, főiskolákon működő karrierirodák tevékenységének kiterjesztését, fejlesztését javasolják. Ezt azért is hangsúlyozzák, mert nagy problémának látják, hogy a pályakezdok jelentős része nem tudja, milyen irányba induljon, milyen lehetőségei vannak, mik az erosségei, és hol kell még fejlodnie. Emellett fontos lenne a vállalati szféra és a felsooktatási intézmények közötti szálak szorosabbra fűzése, az együttmuködés útjainak kiépítése.

Bruttó 185 ezer forint a kezdőkereset

Kutatásában GVI a pályakezdő bérek jelenlegi és várható szintjét is vizsgálta. A feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltató cégek átlagosan bruttó 185 ezer forintot fizetnek a diplomás pályakezdőknek, és ezt az első két év alatt átlagosan 20 százalékkal, bruttó 223 ezer forintra emelik. A foglalkozások kereseti szintjében az elemző közgazdász vezet 223 ezer forinttal, ami két év múlva 276 ezer forintra emelkedik. Második helyen a gépészmérnökök állnak, akik két év tapasztalatszerzés után 22 százalékkal magasabb bruttó bérre számíthatnak.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »