[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországmunkahelyépítőiparmunkanélküliségfeldolgozóiparegészségügyNépszabadság

40-50 ezer új munkahely létesítése várható

2006.02.28., 10:07|Utolsó módosítás:2006. 02. 28., 10:06|

A növekvő munkanélküliség ellenére is számos a munkaerőhiánnyal küszködő terület: az egészségügyben, az építőiparban és a feldolgozóiparban még mindig rengeteg a tartósan betöltetlen pozíció - áll a Népszabadság cikkében. Ma Magyarországon 36 ezerre becsülik a tartósan be nem töltött pozíciók számát.

JÁTSSZ ONLINE!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített felmérés várakozásai szerint  idén közel 40-50 ezer új munkahely megteremtésére van kilátás. Csizmár Gábor foglalkoztatási és munkaügyi miniszter arról számolt be: országos szinten 150-200 ezer betöltetlen állással lehet számolni, ebből a munkaügyi kirendeltségek közel 80-100 ezret tartanak nyilván.

A magyar vállalkozások 20 százaléka bővít

Az MKIK  felméréséből az is kiderült: a hazai, magyar tulajdonban lévő vállalkozások egyötöde, míg a részben vagy teljes egészében külföldi tulajdonban lévő cégek egyharmada tervezi bővíteni munkaerő-állományát. A növekedés első hulláma az idegenforgalmat, az építőipart és a feldolgozóipart érinti majd. Ami rossz hír az oktatási szférában, az energetikaiparban és a mezőgazdaságban dolgozóknak: ezeken a területeken létszámleépítések várhatóak. A létszámbővítésben gondolkodó cégek csaknem fele szakképzett fizikai munkásokra, míg egyötöde diplomás dolgozókra tart igényt. Húsz százalékuk úgy gondolja:  szívesen alkalmaz pályakezdőt egyes posztokon.

Tartósan betöltetlen pozíciók

A felmérés arra is rámutatott: sok a tartósan betöltetlen pozíció. Az egészségügyi intézmények 40 százaléka, az építőipari vállalkozások egynegyede, a feldolgozóiparra szakosodott vállalkozások egyötöde küszködik azzal a problémával, hogy nem talál az általuk meghirdetett pozíciókra megfelelően képzett munkaerőt. 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »