[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
internetinformatikapiacmunkaerőpiac

Madártávlatból a szoftverfejlesztői piac

2006.03.07., 12:50|Utolsó módosítás:2006. 03. 08., 15:11|

Amíg pár évvel ezelőtt az informatikai pozíciók száma a 90-es évek végére és ez évtized elejére jellemző konjunktúra után látványosan csökkent, addig az évtized második felében ismét egy emelkedő tendenciának lehetünk tanúi. Ez a növekedés ugyan mértékét tekintve elmarad a 6-8 évvel korábbi boomtól, mégis az IT szektor meghatározó, dobogós helyen álló szereplője a magyar munkaerőpiacnak.

Az IT továbbra is igényli a fiatal szakembereket

JÁTSSZ ONLINE!

Aki szeret és ráadásul tud is jól programozni, aki rövid időn belül képes megújulni technológiai, szakmai téren, és aki ráadásul legalább angol nyelven ért és beszél, nos ő sokat profitálhat tudásából. Manapság programozói ismeretek már nem csupán a szigorúan vett szoftverfejlesztői vagy adatbázis adminisztrátori pozíciókhoz alapfeltételek, hanem a legtöbb rendszergazdai vagy rendszerüzemeltetői, sőt még a webdesigner állásoknál is. Természetesen nem ugyanazokról a programnyelvekről vagy technológiákról van szó és nem azonos elmélyülés szükségeltetik mindegyik esetben, de a programozási készség, az algoritmusérzék és a feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen legújabb szoftvereszközök professzionális szintű ismerete ma már szinte egyetlen komoly számítástechnikai állás esetében sem kerülhető ki.

Csökkenő technológiai kör

Az utóbbi idők trendjei azt mutatják, hogy egyre csökken azoknak a programozási nyelveknek és eszközöknek a köre, melyeket az állások betöltéséhez általában tudni kell. Továbbá a programozói állások túlnyomórészt az ún. objektumorientált és a magas szintű nyelvek ismeretéhez köthetők. Egy felkészült, objektumorientált környezetben (C++, Java, .NET-alapú nyelvek, Delphi stb.) fejlesztő szakember kiválóan ismeri a szoftver design, a tesztelés és általában a szoftverlétrehozás legfontosabb eszközeit: fejlesztői környezeteket, eszközöket a tervezéshez, a teszteléshez, a minőségbiztosításhoz, a kommunikációs szabványokat pl. CORBA, SOAP, az objektumorientált tervezési mintákat és eljárásokat, a szerver-kliens architektúrákat, és egyáltalán az objektumorientáltság és az UML-alapú modellezés lényegét. 

Interneten innen...

Nézzünk rá egy kicsit részletesebben a szoftverfejlesztői piacra. Az internet fejlesztési területen például a Java (különösen a J2EE szabványsor) és a .NET-alapú nyelvek (elsősorban a C#) uralkodnak. J2EE és C#programozói tudással (általában nem elég az egyetemen/főiskolán megszerzett ismeret, hanem alaposabb, otthoni kiegészítő vagy céges munkával felszedett tudásra van szükség) már el lehet helyezkedni. Ha mindehhez társul még pár éves projekttapasztalat, és az angollal (és/vagy a némettel) is jól elboldogul, akkor rövid időn belül kitűnő fizetéssel kecsegtető állással biztosan kalkulálhat a pályázó. Amennyiben a tapasztalat még nagyobb, szerteágazóbb, a technológiai ismeret (pl. adatbáziskezelők, különösen Oracle, MySQL vagy MS SQL, vagy komoly, szerver oldali programozói tudásról van szó) szélesebb, vagy - Java esetében - a Linux környezetben történő többéves fejlesztői munka is adott, akkor az álláskereső előtt bizony megnyílik szinte az egész világ.

A lehetőségek, Magyarországon kívül főként Írországban, Csehországban, Finnországban és Németországban a legkedvezőbbek. Aki pedig már több jelentős projektet is végigharcolt, és gyakorlatot szerzett programtervezési vonalon is, őt a szoftverfejlesztés-tervezés csúcsát jelentő, ún. architect pozíciók várják, busás jövedelem mellett. 

A PHP fejlesztői állások reneszánsza

A webes területnél maradva: reneszánszukat élik a PHP fejlesztői állások -  HTML-dokumentumokba ágyazott PHP-szkriptekkel aktív szerver oldalakat lehet létrehozni, és jelenleg a legtöbb dinamikus weboldal, portál, webes fórum, webáruház stb. mögött PHP kódok is állnak.

A Flash programozói állások a webdesigner szerepkört is részben lefedik. Persze egy profi webdesigner a Flash-en és a legjobb képfeldolgozó szoftvereken kívül, képben van PHP-ben (tehát a programozói oldallal) és MySQL-ben (az adatbáziskezelői oldallal) is. Ezt az állástípust tekintve, tehát ott, ahol a web esztétikai megjelenítése a feladat, általában jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért a sokoldalúság, a kreativitás és a pályázók megvalósult referencia munkái hatványozott jelentőségűek a kiválasztásban. 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »