[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelybérpénzügyfizetéspályakezdő

Pénzügyi karrierbörze: tehetségek után vadásztak a vállalatok

2006.03.13., 17:15|Utolsó módosítás:2011. 04. 07., 8:52|

Tizenöt pénzügyes kiállító cég, standonként fél tucat humánerőforrás szakember és startra kész, érdeklődő végzősök. Ez a PSZF Karrierhéten megrendezett szakbörze mérlege. A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karának folyosóin egy napra átvették a terepet a fejvadászok. Helyszíni körképünkből kiderül: sok a magas kezdő fizetéssel kalkuláló, öntudatos pályakezdő. A nyelvtudáson azonban még mindig van mit csiszolniuk. A cégek többsége most keresi azokat a pályakezdőket, akiket szeptembertől alkalmaznának. 

Gazdasági frissdiplomásokra vadásztak a cégek

JÁTSSZ ONLINE!

A Karrier 7 tavaszi állásbörzéjén részt vevők kevésbé érzik át, mekkora tétje van a munkahelyválasztásnak. Többségük a főiskolai tanulmányok miatt kötelező szakmai gyakorlat nyélbe ütése miatt járja végig a kiállító cégek standjait. A látogatottság megfelelő: ugyan nem kap senki légszomjat a tömegtől, mégis folyamatos az érdeklődés. A szakbörzén kiállító cégek humánerőforrás-munkatársaira így is jut személyenként legalább három érdeklődő, akik folyamatosan bombázzák őket a kérdéseikkel. Sokan érdeklődnek a szakmai gyakorlatokról azzal a nem titkolt szándékkal: az eredményes együttműködés után a cég a továbbiakban is igényt tarthat munkájukra. A börzén a külföldi tanulmányutak fontosságát hangsúlyozó cégek is jelen vannak.

A kezdőknek magas a bérigényük

A pályakezdők fizetési igényét két szélsőség jellemzi - derül ki a börzén részt vevő cégek és érdeklődő diákok megszólalásaiból. A karriervadászaton jelen volt olyan, "külkeres" közgazdász diploma-szerzés előtt fiatal, akinek fogalma sem volt róla: mekkora kezdő fizetésre számíthatna, ha most helyezkedne el. A HR-tanácsadók úgy tapasztalták: sokan egyáltalán nem mernek kérdezni az anyagiakról. A másik szélsőség: a pályakezdő túlzott fizetési igényekkel. "Sok öntudatos fiatal van, aki rögtön nettó 200-220 ezer forintos fizetéssel képzeli el a pályakezdést. Azt még kevesebben tudják: ma már nyelvvizsgákért nem feltétlenül jár pluszpénz "- mondja Hegymegi Orsolya, a Grafton  Recruitment HR-tanácsadója, aki hozzátette:: a nála megforduló fiatalok többsége bátran kérdez az anyagiakról.

A nyelvtudást még fejleszteni kell

Hegymegi Orsolya elmondása alapján a pénzügyi területekhez kötődő pozíciókban is elkél a középfoknál magasabb, "upper-intermediate" szintű angol nyelvtudás. A felsőfokú angol és egyéb nyelv középfokú ismeretének követelménye főként a business centerek világára jellemző. Az itteni ügyfélszolgálatosoknál, (customer service) több uniós nyelv magas szintű ismerete elvárás. Igaz, ezeket a pozíciókat többnyire bölcsészek töltik be, bruttó 200-220 ezres kezdő fizetéssel. A HR- tanácsadó úgy látja: sokan még mindig nem tudatosították magukban a nyelvtudás jelentőségét.        

Sokan keresik a szeptember elsejével startoló pályakezdőket

Több cég a karrierbörzéken keresi a szeptember elsejei kezdéssel startoló pályakezdőket. Fekete Judit, az Ernst & Young  emberi erőforrás igazgatója arról számolt be: több, mint hatvan pályakezdőt keresnek szeptemberi belépéssel. A cég fő tevékenységéből fakadóan leendő könyvvizsgálókat és adótanácsadókat vesz fel, gazdasági, jogi vagy műszaki végzettséggel.

Szeretne találkozni az üres állások meghirdetőivel a 3D-s virtuális térben, akiktől kérdezhet és akiknél leadhatja az önéletrajzát?
Virtuális Állásexpónkon mindezt megteheti.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »