[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
inflációbérnemzetgazdaságKözponti Statisztikai Hivatal

Kevesebb alkalmazott, növekvő bérek

2006.03.17., 9:41|Utolsó módosítás:2006. 03. 17., 9:45|

Közel egy százalékkal csökkent az alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban - áll a Központi Statisztikai Hivatal friss közleményében.
A bruttó átlagkeresetek 6,1 százalékkal, a nettó bérek 7,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest. A januári reálkereset - 2,7 százalékos infláció mellett - 4,8%-kal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első havi átlagkeresetekre (195 ezer forint) a közszférában egységesen januárban fizetendő egyhavi külön juttatásnak felfelé torzító hatása volt.

JÁTSSZ ONLINE!

A legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 749 ezer volt januárban, ami 0,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Januárban a költségvetési szférában 2,2 százalékkal, a versenyszférában 0,5 százalékkal dolgoztak kevesebben,  mint egy évvel korábban.
A teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó 195 500, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 147 800 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 312 100 Ft volt. Ez az évente esedékes, egységesen januárban fizetendo egyhavi külön juttatást is tartalmazza.
Januárban a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 8,1%-kal, a költségvetési szférában dolgozóké 4,7 százalékkkal volt több az előző év azonos időszaki értéknél, ami nemzetgazdasági szinten 6,1 százalékos növekedés. A nettó keresetek átlagosan 7,6, a költségvetésben 6,7%-kal,a versenyszféra területén 8,7 százalékkal emelkedtek.
A nemzetgazdasági átlagos nettó átlagkereset 124 200 forint volt. Ezen belül a fizikai foglakozásúaké 83 400 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 170 200 Ft.
A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 202 800 forintot tett ki, 6,2 százalékkal meghaladva az előző év januárit.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »