[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Csizmár GáborMagyarországNémetországAusztriaPortugáliaGörögországIzlandFinnországmunkaerőpiacmunkaügyhiányszakmaHollandiateszt munkajogEurópai UnióEurópai Gazdasági Térség

Izlandtól Görögországig szabad az út az álláspiacon

2006.05.03., 19:04|Utolsó módosítás:2006. 05. 03., 19:04|

Május elsejével négy további EU tagállam -Spanyolország, Portugália, Görögország Finnország -, és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó Izland is megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-európai EU tagállamok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Hat tagország, köztük Németország és Ausztria továbbra is elzárkózik a nyitás elől, több tagország részleges engedményeket tett.  A kialakult helyzetről és a keresett szakemberekről Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter tartott tájékoztatót.

JÁTSSZ ONLINE!

Három napja szabad az út Finnországba, Görögországba, Portugáliába, Spanyolországba. Görögországba, Spanyolországba és Portugáliába korlátozások nélkül juthat be a munkavállaló. Finnország a Parlament monitoring célzatú regisztrációs rendszer felállítását tervezi. A finnek mindemellett szorgalmazzák a tagállamok munkafelügyeleteinek szorosabb együttműködését a visszaélések kiszűrésére. Izlandon sincs érvényben korlátozás. Itt a Munkaügyi Igazgatóságon kell bejelenteni az EU tagállamból érkezett külföldi munkavállalót, mellékelve az alkalmazott munkaszerződését is.

Brüsszelben mérnökökre, informatikusokra  is  szükség van

Belgium, Franciaország, Luxemburg és Olaszország egyelőre nem nyitotta meg munkaerőpiacát a külföldi munkavállalók előtt, ám tett bizonyos engedményeket. Belgium a munkaerőhiányos foglalkozások esetében B-típusú munkavállalási engedélyeket ad ki, amelyek átfutási ideje 5 nap. Brüsszelben jelenleg nagy a keletje az ápolónőknek, a villany-és autószerelőknek, az építőipari munkásoknak, az építészeknek, a könyvelőknek, a mérnököknek és az informatikusoknak.

Olaszországban 170 ezer külföldi, Luxemburgban szőlőműves kell

Franciaországban 61 munkaerőhiánnyal küszködő szakterület munkavállalóinak előzetes munkaerő-piaci vizsgálatok nélkül adnak munkavállalási engedélyt. Luxemburgban egyelőre a mezőgazdaság, a szőlőművelés és a vendéglátóipar területére érkezőknek adnak munkavállalási engedélyeket előzetes munkaerő piaci vizsgálatok nélkül. Olaszország a mindezidáig 79500 külföldi munkavállaló számára lehetőséget biztosító olasz kvótát 170 ezerre emelte.

Németország és Ausztria továbbra is fenntartja a korlátozásokat

Németországban és Ausztriában egyelőre fennmaradnak a korlátozások. Ausztria annyi kedvezmény tett, hogy az új EU tagállamokból érkezett, már Ausztriában dolgozók családtagjai automatikusan megkaphatják a munkavállalási és tartózkodási engedélyeket. 

Dániába egészségügyi dolgozókat és a mérnököket várnak 

Dániában egyes hiányszakmák képviselői - így az ápolónők, az orvosok, és egyes mérnöki tevékenységeket folytatók-automatikusan mentesülnek az engedélyezési eljárás alól. A hiányszakmákban azonnal is kiadható a munkavállalási engedély és a három évre vonatkozó tartózkodási engedély. A többi dán szakmában egyelőre érvényben marad az engedélyezés megszokott menete, ám a tervek szerint gyorsabban zajlik majd az ügyintézés menete.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »