[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzeszakmakarriertervezésBudapesti Corvinus Egyetem

A tudatos női karrierépítés fortélyai - kerüljük ki a buktatókat

2006.05.16., 15:51|Utolsó módosítás:2006. 05. 16., 15:51|

A nők többsége az összes lehetséges hibát elköveti a karriertervezés során - állította Joó Zsuzsanna karriertanácsadó a Budapesti Corvinus Egyetemen a sikeres női önmenedzselésről tartott előadásában. A karrierszakértő tapasztalatai alapján a "gyengébbik nem" kevésbé tudatosan tervez. Családi befolyás hatására választ szakmát, túlhalmozza a megoldandó feladatokat, folyton a környezetétől vár pozitív visszajelzést.

Joó Zsuzsanna

JÁTSSZ ONLINE!

Jogos kérdés, hogy a társadalom, vagy a család számlájára írhatóak-e a félrecsúszott, vagy korrekcióra szoruló női karrier utak. Joó Zsuzsanna karriertanácsadó a helytelen pályaválasztásért a családi hátteret és a bizonytalan női önértékelést teszi felelőssé. A hozzá forduló, pályaválasztásukkal, munkájukkal elégedetlen fiatal nők szülői nyomásra, családi elvárásoknak megfelelően választottak az egyéniségükhöz nem illő szakmát, munkakört. Nem térképezték fel, milyen továbbtanulási, pályaválasztási lehetőségük van. A döntés felelősségét környezetükre hárították. Az eredmény: negatív tapasztalatok hatására csökkenő önértékelés, a rossz választás eredményeképpen értékes évek veszhetnek kárba. 

Felesleges az öncélú diplomahalmozás

Szintén karriertervezési hiba: rengeteg fiatal nő elodázza a kilépést a munkaerőpiacra. Nem ritka, hogy őket 26-28 évesen, három diploma megszerzése után hidegzuhanyként érik a mindennapi élet kihívásai. A tanácsadó szerint a tapasztalatszerzéshez az életben kell megmártózni. A jó végzettség, az ambíció mindenképpen fontos, az öncélú diplomahalmozás mégsem javasolt.   
 
A nők véletlennek érzik a sikereiket

A nők karriertervezése számos ponton eltér a férfiakétól. Gyakori női hiba: bizonytalanok, határozatlanok a karriertervezésben, tele vannak kételyekkel. A férfiak ezzel szemben taktikusabbak, tudják, honnan hová szeretnének eljutni. Az akadályokat így nem tragédiának, hanem a munka megoldandó velejáróiként kezelik.
A férfiak és a nők sikerről alkotott képe is eltérő. Míg a férfiak elért eredményeiket a szorgalmasan végzett munka gyümölcsének látják, a nők inkább úgy érzik: a siker a szerencsének köszönhető, pusztán a véletlen műve.

A nők nehezebben viselik a kritikát

A nők többségének alacsony az önbizalma: sokan csak akkor hiszik el, hogy eredményesek voltak, amikor több külső forrás is megerősíti ezt. A férfiak könnyen viselik a munkakezdést és a főnök nemtetszését. A nők nehezebben teszik túl magukat a felettesük kritikáin. Nagyobb szeretet-és biztonságigényük azt eredményezi: képtelenek nemet mondani egy-egy feladatra. Inkább túlvállalják magukat, nehogy kegyvesztettek legyenek feletteseik szemében.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »