[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
mezőgazdaságmunkanélküliségtanárokmérnökVilággazdaság

Pályakezdő munkanélküliek: szeptemberben várható a csúcs

2006.07.20., 8:30|Utolsó módosítás:2006. 07. 20., 8:29|

Az utóbbi hónapokban az éves átlagnál hétezerrel alacsonyabb volt a pályakezdő állástalanok száma, ám számuk szeptemberre akár az ötvenezret is elérheti. A friss diplomások közül a legrosszabb a helyzet a tanítók, a középiskolai tanárok, a mezőgazdasági mérnökök és a közgazdászok körében - tudósít a Világgazdaság.

JÁTSSZ ONLINE!

A pályakezdő munkanélküliek közül a legtöbben segédmunkás, őr, adminisztrátor, eladó, felszolgáló, fodrász, illetve festő és mázoló posztra várnak. Aggodalomra ad okot, hogy a mintegy 33 ezer állástalan fiatal közel egynegyedének nincs szakmája, így nem is remélhet jobb állást a segédmunkánál. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján a nemrég végzett szakácsok nagy része Borsodban, a pályakezdő lakatosok többsége pedig Szabolcsban képtelen elhelyezkedni.

Tanári diplomával nagyon nehéz

A friss diplomás munkanélküliek listáját még mindig a tanítók vezetik, de a közgazdászok, a mezőgazdasági mérnökök és a középiskolai tanárok közül is több százan hiába próbálnak álláshoz jutni. A frissen végzettek esetében még nem lehet oka az állástalanságnak az elavult tudás, legfeljebb a piacképtelen végzettség.

A lap által megkérdezett szakértők úgy vélik, főleg a feketemunka, a földrajzi mobilitás hiánya és a nem megfelelő munkamorál okozza a fiatalok elhelyezkedési nehézségét.

Szeptemberben akár 50 ezren is lehetnek

A regisztrált pályakezdők száma a tavalyi átlaghoz képest több mint hétezerrel kevesebb. Ám még a munkaügyi tárca államtitkára szerint is csak átmeneti állapotról van szó. Csizmár Gábor úgy véli, augusztus-szeptemberben újra megemelkedik a regisztrált álláskeresők száma, mivel az elhelyezkedni képtelen, az idén végzett fiatalok ez idő tájt jelentkeznek be a munkaügyi központokba. Tavaly szeptemberben tetőzött a pályakezdő munkanélküliség, amikor az ötvenezret is átlépte a fiatal álláskeresők száma. Ennél csak 1993-94-ben volt súlyosabb a helyzet, ekkor ugyanis még a hatvanezret is meghaladta.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »