[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Magyarországmunkahelyegyetemprezentációkutatásfőiskolaszakma

Nagy önbizalom kevés tapasztalattal - HR-esek a pályakezdőkről

2006.08.16., 16:41|Utolsó módosítás:2006. 08. 16., 16:41|

A pályakezdők csaknem háromnegyede értékeli túl saját képességeit, ezért az első munkahely sok fiatalt ér hidegzuhanyként. Az állásstartolóknak főként időbeosztásukon és prezentációs készségükön kell javítani. A szakértők szerint az egyetemen, főiskolán túl sok elméleti és túl kevés gyakorlati tudást adnak. A diákévek alatti szakmai tapasztalatszerzéssel viszont mindez ellensúlyozható - áll egy brit felmérésben. Ugyan a kutatás a szigetországi helyzetet mutatja be, a fejvadászok Magyarországon is hasonló véleményt fogalmaznak meg.

JÁTSSZ ONLINE!

A fiatalok túlnyomó többsége szakmai gyakorlat nélkül, egyoldalú elméleti tudással érkezik meg első munkahelyére, miközben képességeiket és teljesítményüket is jócskán túlbecsülik. Ez viszont sokba kerülhet a munkáltatóknak - áll a brit Young Enterprise felmérésében. A felvetéssel a munkáltatók is egyetértenek: véleményük szerint a fiataloknak több erőfeszítést kellene tenniük a kritikus területeken- még mielőtt munkába állnának.

A felsőoktatás kevés hangsúlyt helyez a gyakorlatra

A kutatás során megkérdezett HR- igazgatók szerint a tendencia leginkább a 22 év alatti munkavállalókat érinti, de a rutintalanság sokszor a vállalat egyéb területein is érzeteti a hatását. A válaszadó humánerőforrás-szakemberek háromnegyede szerint a fiatalok önértékelése irreális: gyakran értékelik túl saját képességeiket. Kétharmaduk úgy véli: az egyetemek csak elméleti tudással töltik meg a hallgatók fejét, miközben a mindennapi élet gyakorlati oldalairól kevés szó esik a felsőoktatási intézményekben.

A fiatalok könnyebben megküzdenek a versenyhelyzetekkel

A megkérdezettek ugyanakkor azt javasolják a pályakezdőknek: már főiskolásként, egyetemistaként szerezzenek munkatapasztalatot. A HR-esek 70 százaléka egyenesen azt tanácsolja a fiataloknak: üzleti tréningeken fejlesszék szakmai hiányosságaikat. A közvélemény-kutatás arra is fényt derített: a fiataloknak elsősorban az időbeosztásban és a prezentáció területén kell sokat fejlődniük.
A brit felmérésben kifogásolt pályakezdői magatartás nem korlátozódik a szigetországra: a hazai fejvadászok gyakran ugyanezeket a hiányosságokat kifogásolják a friss diplomásoknál.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »