[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
leépítésköztisztviselőnyugdíjazásVilággazdaság

Folytatódik a leépítés: az idősebb közszolgáknak is menniük kell

2006.09.08., 8:26|Utolsó módosítás:2006. 09. 08., 8:26|

Több mint kétezer köztisztviselőnek már biztosan távoznia kell a hivatalokból a megszorító intézkedések miatt. Az elbocsátás az idősebb korosztályt sem kíméli: a felmentettek 60 százalékát évek választják el a nyugdíjazástól. A tervek szerint 2008 végéig 10 ezernél is többen távoznak a közszférából - írja a Világgazdaság. 

JÁTSSZ ONLINE!

A minisztériumokból és azok háttérintézményeiből 1541, a vidéki közigazgatási szervektől 630 köztisztviselő elbocsátását jelentették be a munkaügyi kirendeltségeken. A távozók többsége majd ezután kapja kézhez felmondólevelét. A tervek szerint 2008 végéig országosan mintegy 10 ezer köztisztviselői munkaviszony fog megszűnni.

A távozók 60 százaléka közel jár a nyugdíjazáshoz

Csuhaj Edit a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértője úgy tájékoztatta a Világgazdaságot: a távozók 60 százaléka jogosult igénybe venni a prémium évek programot. Ebben azok a köztisztviselők vehetnek részt, akiknek legfeljebb 5 éve van a nyugdíjazásig, és legalább 25 évet töltöttek közigazgatási területen.

Prémium évek: 30 százalékkal alacsonyabb fizetés heti 12 órás munkáért

A prémium évek alatt a köztisztviselők végkielégítés helyett a korábbi illetmény 70 százalékát kapják nyugdíjazásáig: ezért cserébe heti 12 órában kell csak dolgozniuk. Ám a program nem örvend túl nagy népszerűségnek a köztisztviselők körében: tavaly januári bevezetése óta mindössze 134-en éltek vele.

Akár egy év haladék a kényszerű távozásig

Egyre többen érdeklődnek azonban a különleges foglalkoztatási állomány iránt. Ezt a legalább 10 éve közszolgaként dolgozók vehetik igénybe. A program résztvevőinek határozatlan idejű munkaszerződését határozottá alakítják át. Így 1 évet nyer a kényszerű távozásig és korábbi fizetése 70 százalékát kapja. Ebben az esetben viszont végkielégítés nem jár a távozónak.  

Fiatalítás: nem fő szempont, de szükségszerű

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter azt is kifejtette: nem cél életkor alapján szelektálni a munkatársak között, azonban egyes tárcák és munkakörök összevonásával automatikusan adódik lehetőség a fiatalításra.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »