[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Dr. Sipos Mártamunkajogmunkanapfelmondás

A munkajogász válaszolt - felmondás, születésnapi szabadnap

2006.09.26., 10:53|Utolsó módosítás:2006. 09. 26., 10:53|

Ismét a felmondás különféle fajtáival kapcsolatban érkeztek kérdések Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogászhoz. Egy olvasónk arról érdeklődött, nem sérti-e az egyenlő bánásmódot, ha azoknak a dolgozóknak, akiknek születésnapja munkanapra esik, nem kell bejönniük. Míg a hétvégi szülinaposoknak nem jár szabadnap-kedvezmény.

Dr. Sipos Márta

Dr. Sipos Márta

JÁTSSZ ONLINE!

Szabadnap születésnap esetén
 

Munkáltatónk (multinacionális cég) plusz 1 nap szabadság kivételét engedélyezi születésnapi szabadnap (Birthday Holiday) címén, de csak akkor amennyiben ez a nap nem esik hétvégére, vagy egyéb szabadnapra. Így természetesen lesz olyan dolgozó, aki kap ilyen plusz napot, és lesz aki nem.
Kérdésem, hogy nem sérti-e ez az egyenlő bánásmód követelményét ? Meghatározhat-e ilyen feltételt a munkaadó?

Dr. Sipos Márta: Hogyan lehetne egyenlő mércét alkalmazni? Mindenki egy napon tartaná a születésnapját? Úgy gondolom, hosszú távon kiegyenlítődik a hétvége-hétköznap, de még nem tudok rá joggyakorlatból példát mondani.


Rendkívüli felmondás

Munkaügyi, munkajogi tanácsadásban keresem meg. Érdeklődnék, hogy a beadott rendkívüli felmondásomra a munkáltatónak milyen határidővel kell válaszolnia, és ha addig nem teszi meg akkor érvényesnek, elfogadottnak lehet-e tekinteni a felmondást?
A másik kérdésem az lenne, hogy a munkáltatóm szerint már nincs kivehető szabadságom, mert szerinte kivettem, de én nem írtam alá semmilyen papírt a szabadság kiadásáról, kiírásáról. Lehet-e ez is ok a rendkívüli felmondásra?

Dr. Sipos Márta: 1. A munkáltató jogorvoslattal, bíróság előtti keresettel támadhatja meg 30 napon belül a rendkívüli felmondását; ha azonban nem fizeti meg a felmondási időre járó bért és a végkielégítést, a munkavállalónak is bírósághoz kell fordulnia ezért.
2. Bizonyítani kell, hogy nem volt szabadságon. Ha a határidő eltelt és a munkáltató nem adta ki, lehet ezért rendkívüli felmondással élni.

Rendes felmondás: felmondási idő

Nem szeretném, ha sérülnének jogaim, de törvénytől elrugaszkodott követelésekkel sem szeretnék előállni, ezért kérem segítségét.
Nyolc éves munkaviszonyomat rendes felmondással szünteti meg a munkáltatóm. A felmondási idő, amelyet nem kell ledolgoznom (ebben már megegyeztünk szóban) tényleg 30+20 nap? Erre tényleg az 50 napi átlagkereset jár?
Ezen felül jár-e részemre az öt évnél hosszabb munkaviszony miatti 2 havi átlagbér végkielégítésként?
Jól raktam össze a kis agyammal, hogy 110 napi átlagbért kéne kapnom? Kérem szíves tájékoztatását, abban a reményben, hogy még felkészültebben mehessek tárgyalni volt főnökömhöz.

Dr. Sipos Márta: A felmondási idő a munkáltató rendes felmondása esetén 30 nap + nyolc év után 20 nap, erre az időre átlagkereset jár, ha mindvégig felmentették a munkavégzés alól. A felmondási idő felére köteles a munkáltató a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. A végkielégítés kéthavi átlagkereset. Mt. 92., 95.§

Terhesség, védelem, határozott idejű szerződés

Mikor illik (etikus) bejelenteni a munkáltatónak a terhességet? Amennyiben aláírja a határozott idejű szerződést, majd ezt követően (2-3 héttel) bejelenti
terhességét, mit tehet a munkáltató?
Rendkívüli felmondással élhet-e a munkáltató, illetve annak milyen következményei lehetnek a jövőbeni munkavállalás tekintetében?

Dr. Sipos Márta: Amíg gyermeket vár, védett a foglalkoztatási szabályok szerint is. Javasolom, hogy jelentse be a védettségét. A rendkívüli felmondásra súlyos, törvényben előírt oknak kell fennállnia, azt a bíróság előtt a munkáltatónak bizonyítani kell tudni- és azt is, hogy nem a terhesség miatt mondott fel. Sajnos, a határozott idejű szerződés lejár a terhesség, szülési szabadság ideje alatt is, vagyis a jogviszony meg fog szűnni. Hat hónap biztosítási idő alapján ellátásra jogosult lesz a munkavállaló kismama.


Felmondási idő, betegszabadság
 
1/ A mai nappal beadtam a felmondásomat a céghez, ahol dolgozom. Igénybe vehetem-e a felmondási idő alatt a 15 nap betegszabadságomat, illetve, ha kiveszem, akkor az meghosszabbítja-e a felmondási időt?
2/ A felmondási idő alatt kivehetem-e a még az idei szabadságomat, vagy azt a cégnek ki kell fizetnie.

Dr. Sipos Márta: A felmondási idő alatt lehet beteg, és akkor jár a betegszabadság. Kérheti, hogy adja ki a munkáltató a szabadságát is - ha azt nem teszi, meg kell majd váltania, pénzben.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »