[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MagyarországRomániaBulgáriamunkaerőpiacvendégmunkáshiányszakmaVilággazdaság

A hiányszakmákba várunk több vendégmunkást

2006.09.28., 9:30|Utolsó módosítás:2006. 09. 28., 9:32|

Magyarország nem zárkózik el a román és bolgár munkavállalók elől, ugyanakkor a munkaerőpiac részleges megnyitását szorgalmazná. Döntés év végére várható a kérdésben. Mindkét ország migránsait az anyagiak motiválják a külföldi munkavállalásra - írja a Világgazdaság.

JÁTSSZ ONLINE!

A brit és ír gyakorlattal szemben Magyarország nem utasítaná el kategorikusan a bolgár és román munkavállalókat a két ország EU csatlakozása után. Egyelőre azonban úgy tűnik: Magyarország a szemezgetés elvét gyakorolná. Ennek megfelelően csak hiányszakmákban dolgozók - az egészségügy területén az orvosok, az ápolók-illetve más területeken a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkások kaphatnának munkavállalási engedélyt - számol be a Világgazdaság. 

Az építőiparban sok külföldire van szükség

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) álláspontja szerint a hiányszakmák megállapításának körültekintően kell történnie, akár regionális bontásban, nehogy hazai munkavállalók szoruljanak ki egy-egy munkakörből.

Segéd- és betanított munkára kapják a legtöbb engedélyt

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a Romániából érkezők 70 százaléka segéd- és betanított munkákra kapja a munkavállalási engedélyt.  A többiek szakmákban helyezkednek el tehergépkocsi-vezető, szakács, varrónő, kőműves, ács-állványozó, lakatos, masszőr, ápolónő végzettséggel.

A pénz motiválja a külföldre készülőket

Az uniós szabályozók arról rendelkeznek: az egyéni munkavállaló Magyarországon szolgáltatásnyújtás keretében is végezhet munkát. Szolgáltatásnak minősülnek az ipari, a kereskedelmi, a kézműipari jellegű és a szabadfoglalkozású tevékenységek is. A VOSZ azonban úgy véli: teljes körű regisztráció nélkül kontrollálhatatlan lesz a Romániából, Bulgáriából érkezők száma. A Bulgáriából érkezők csekély számuk miatt nem jelentenek veszélyt a hazai munkaerőpiacra. Mindkét ország migránsait a pénz motiválja külföldi munkavállalásra.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »