[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Távol-KeletAmerikaMagyarországNyugat-EurópainformatikadiplomásmérnökVilággazdaság

Munkaerőhiány világszerte - nálunk a műszaki diplomásokat keresik

2006.10.26., 8:32|Utolsó módosítás:2006. 10. 26., 8:32|

Egy nemzetközi felmérés szerint Nyugat-Európában a munkaadók 12-23 százaléka hiába keres megfelelő felsőfokú végzettségű szakembert. Amerikában és Távol-Keleten minden második-harmadik cég panaszkodott munkaerőhiányra. Magyarország nem vett részt a felmérésben, ám szakértők szerint mérnöki, informatikai és orvosi területeken nálunk is hiány mutatkozik - írja a Világgazdaság.

JÁTSSZ ONLINE!

Észak- és Dél-Amerikában majdnem minden második vállalat igennel válaszolt, a Távol-Keleten és a csendes-óceáni térségben pedig körülbelül minden harmadik. Nyugat-Európában ennél jobb a helyzet, itt csak 12-23 százalék között mozog a munkaerőhiányra panaszkodó cégek aránya.

Hiány elsősorban műszaki területen

Magyarország - a kelet-közép-európai régió többi országához hasonlóan - nem szerepel a Manpower felmérésében. A kormányzat, a munkaadók és a személyzeti tanácsadók nyilatkozatai alapján azonban egyértelmű, hogy jelenleg hazánkban is több jól képzett diplomásra lenne szükség, mint ahányan a munkaerőpiacon megjelennek. A szakemberhiány elsősorban a műszaki területeken érezhető.

A Foglalkoztatási Hivatal szerint gépész- és gyengeáramú villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, informatikusok, szak-, illetve általános orvosok iránt tapasztalható a legnagyobb kereslet, de a textil-, az építő- és az élelmiszeriparban is vannak szűk - számol be a Világgazdaság

Sokszor nem a jelentkezők számával, hanem a rátermettségével van baj: szakértők szerint a diplomás pályázóknak csupán egytizede felel meg a multinacionális cégek elvárásainak. Többségüknél a nyelvismeret hiánya a legfőbb akadály - írja a lap.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »