[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
kékfénybírságmunkaügyfeketemunkabűncselekményteszt munkajogOrszágos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség

Feketemunka, gyerekmunka: kirívó foglalkoztatói vétségek

2006.11.15., 12:43|Utolsó módosítás:2006. 11. 15., 12:43|

Minden hatodik munkavállaló feketén dolgozik - tájékoztatott Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. A legfiatalabb illegálisan foglalkoztatott mindössze 11 éves volt, a színlelt szerződések többségét önként számolták fel a munkáltatók. Az OMMF idén 23 ezer cégre szabott ki 4,3 milliárdos bírságot munkaügyi vétségek miatt. 

JÁTSSZ ONLINE!

Az OMMF 2006-ban január-október között közel 23 ezer cégnél tartott munkaügyi ellenőrzést. A "szokásosnak" mondható munkaügyi szabálytalanságok mellett az illegális foglakoztatás egészen extrém példáival is találkoztak a munkaügyi felügyelők.

Mezőgazdasági munka 11 évesen, fiatalkorú 15 órás rabszolgaműszakban 

A kirívó jogsértések zömét kiskorúak sérelmére követték el a munkáltatók. Az ellenőrzések során horogra akadt olyan vendéglátós, aki fiatalkorú alkalmazottját délelőtt 11 órától másnap hajnali 2 óráig dolgoztatta. Arra is akadt példa, hogy a többségében 16-17 éves, ózdi és miskolci fiatalokat Vas megyébe szállíttatott a munkáltató: itt óránként 390 forintért csomagoltak paprikát és más zöldségféléket. Az idén talált legfiatalabb, mezőgazdasági feketemunkás mindössze 11 éves volt. A munkaügyi ellenőrzések során a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban találkoztak leggyakrabban fiatalok foglakoztatásával.      
 
Minden hatodik munkavállaló feketén dolgozik

Az első 10 hónap adatai alapján minden hatodik alkalmazottat írásba foglalt munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztattak. A csaknem 37 000 feketemunkás közül minden másodikat az építőiparban csípték fülön. A feldolgozóiparban, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén közel azonos volt a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya. A helyszíneken szerzett tapasztalatok szerint a vizsgált 220 ezer munkavállaló majdnem 60 százalékát munkaügyi jogszabályok figyelmen kívül hagyásával foglalkoztatták. A felügyelet egyébként a munkáltatók 70 százalékánál tárt fel különféle jogsértéseket - 30 százalékkal többnél, mint tavaly.
 
Színlelt szerződések: nagy részét önként számolták fel

A rekordmennyiségű bejelentés nélküli foglakoztatás mellett 23 ezer fő esetében a munkaidő nyilvántartással, további 17 ezernél a munkaidőre vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban fordultak elő jogsértések.  Az OMMF ugyanakkor a pozitívumok között említi: idén az ellenőrzött vállalkozások többsége önként számolta fel a színlelt szerződéseket és a kétes foglalkoztatási formákat. 

Összesen 4, 3 milliárd forint bírság szabálytalanul foglalkoztatóknak   

2006. január elsejével változott a munkaügyi bírságok kiszabásának rendszere. Az új szabályozás szerint az alsó határ 30 000, a felső határ pedig 20 millió forint is lehet. Az OMMF a büntetési tételek megállapításánál azt is vizsgálja: első alkalommal lepleztek le jogsértést, vagy többszörösen visszaeső foglalkoztatókról volt szó, hány alkalmazottat foglalkoztat a cég és hány munkavállaló jogait sértették a szabálytalanságok. Az OMMF idén 4, 3 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, az összeg mintegy 70-80 százalékát fekete foglalkoztatásért. 

Takács Gabriella  

 

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »