[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Fórumönéletrajzfejvadász

Csak engedéllyel hívhatja a fejvadász főnökünket

2006.12.18., 12:04|Utolsó módosítás:2006. 12. 18., 12:04|

Tanulságos történetet mesélt el egy olvasónk a Fórumon. Álláskereséséről tudomást szerzett munkaadója úgy, hogy az önéletrajzát kezelő fejvadász cégtől valaki elfecsegte főnökének váltási szándékát. Mit tehet ebben az esetben a munkavállaló?

JÁTSSZ ONLINE!

Egy olvasónk úgy döntött, munkahelyet vált. Ennek érdekében elkezdett állást keresni - otthonról, hiszen nem akarta, hogy erről a jelenlegi munkáltatója tudomást szerezzen. Egy fejvadász cégen keresztül meg is pályázott egy neki tetsző állást. Meglepetésére azonban néhány nap múlva a vállalat vezetőségének egy tagja behívatta magához, és megkérdezte tőle, hogy állást keres-e? "Valaki" ugyanis nála érdeklődött a dolgozó önéletrajzában leírtakkal kapcsolatban.

Fatális hiba a munkáltatót engedély nélkül hívni

Megkerestük a fejvadászok szakmai szervezetét, ahol értetlenül álltak az eset előtt. "Fatális hiba, amit egy profi fejvadász nem követ, nem követhet el. A szakmaibeliek kiemelten fontos feladata az álláskeresőkkel adatainak bizalmas kezelése. Általános szabály, hogy nem szabad megkeresni, illetve ilyen jellegű információkat megosztani az aktuális munkaadóval. Kivéve persze, ha erre kapunk engedélyt" - mondja Papp Júlia, a Személyzeti Tanácsadók Országos Szövetségének elnökségi tagja, a szövetség vezető-kiválasztó szekciójának vezetője.

Egy ilyen esetben egyébként a szövetség csak annyit tud tenni, hogy kizárja tagjai közül a céget - tudtuk meg.  A pályázó viszont pert indíthat a fejvadász ellen. "Az adatvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy az illető hozzájárulása nélkül tilos kiadni az ilyen jellegű információkat" - tájékoztatott Dr. Sipos Márta munkajogász.

Nincs sok esély perrel

Van jogi megelőzési lehetőség, ám több tucat pályázás esetén elég életszerűtlennek tűnik. "A kiválasztási folyamat kezdetekor a jelölteknek alá kell írniuk vagy íratniuk egy felhatalmazást, vagy megbízási szerződést, amelyben kijelentik: a személyzeti tanácsadó cég továbbíthatja adataikat megbízóik felé. Ha a pályázó nem írt alá ilyesmit, és ennek ellenére információkat közölnek róla egy harmadik félnek, pert indíthat a fejvadász cég ellen" - tette hozzá.

Egy ilyen pert megnyerni viszont nem lesz egyszerű. "Írásos bizonyíték hiányában - ilyen például egy levél, amelyben az információt közölték - az adatokat megszerző félnek kellene a fejvadász cég ellen vallani. Erre azonban nem sok esélyt látok" - mondta el Sipos Márta.

Mit tehetünk?

A munkajogász szerint a felhatalmazás vagy a megbízási szerződés aláírása előtt tanácsos megnézni: vajon a jelenlegi munkáltató szerepel-e a megbízók között. "Amennyiben igen, nem árt rögzíteni: oda nem juthatnak el az információk " - tanácsolja a munkajogász.

Írjuk le, ne hívják munkáltatónkat

Nem megoldás, ha jelenlegi munkahelyünket kihagyjuk, mert azzal rontjuk esélyeinket, ráadásul rossz fényt vet ránk, ha a cv-nk nem a valóságot tükrözi. Papp Júlia áthidaló javaslata: "A jelöltnek pályázatában érdemes tudatosítania a fejvadászokban: jelenlegi vezetői tudta nélkül keres állást. Tanácsos továbbá megkérnie őket: semmilyen esetben ne hívják fel foglalkoztatójukat" A kockázat nem csökkenthető nullára, ám magára valamit is adó fejvadász figyel rá.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »