[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
béren kívüli juttatásszabályvonatkozó szabály

Változnak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok

2006.12.28., 8:55|Utolsó módosítás:2006. 12. 28., 8:55|

A béren kívüli juttatásokat nyújtó cégeknek nem árt tájékozódni: számos szabály változik ugyanis januártól - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

JÁTSSZ ONLINE!

Mint ismeretes, 2006 elején lépett életbe az a szabály, amely szerint ha a munkavállalónak adott bizonyos adómentes juttatások éves értéke meghaladta a 400 ezer forintot, akkor a limiten felüli rész a természetbeni juttatások módjára adózik. A korlátos körbe az idén kilenc juttatás tartozott, jövőre azonban nyolc. Az év végével ugyanis megszűnik az alkalmazottnak adott, kétezer forint értékű adómentes bankszámlaköltség-térítés. Ráadásul míg az idén a limit átlépésekor a határon felüli összeg után 44 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni, addig 2007-ben már 54-et - írja a lap.

Változnak az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásokkal kapcsolatos szabályok is. Jelenleg az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba történő munkáltatói befizetés havonta a minimálbér mértékéig (62 500 forint) adómentes, csakúgy, mint az egészség- vagy az önsegélyező pénztári hozzájárulás. Ha a nyugdíjpénztár mellett utóbbi két jogcímre is történik befizetés, az összeg a minimálbér 130 százalékáig mentes az adó alól. Ám jövőre az előbbi esetében már csak a minimálbér feléig (az emelkedő minimálbér miatt havi 32 750 forintig) lesz adómentes a munkáltatói hozzájárulás, az utóbbi kettőnél pedig a minimálbér 20 százalékáig mentesül az szja-fizetés alól. Így a mostani 130 százalékos limit 70 százalékra apad.

Az étkezési hozzájárulás adómentes határa nő

Azonban nem csak negatív, pozitív változások is várhatók. Jövőre a hidegétkezési hozzájárulás esetében havonta a mostani 4500 helyett ötezer, melegétkezési hozzájárulás esetén pedig kilenc- helyett tízezer forint lesz adómentes. A jelenlegi 19 helyett 20 ezer forintig lehet köztehermentesen adni iskolakezdési támogatást. Az adómentes üdülési csekket pedig ezentúl szélesebb körnek lehet majd adni, sőt, az eddiginél több szolgáltatásra is fel lehet használni: már gyógy- és egészségügyi üdülésnél, valamint rekreációs (ismertebb nevén wellness) üdülésnél is fizethetünk a szóban forgó csekkel - számol be a lap.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »