[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Magyarországmunkahelydivatmagyarázat

Magyarázatok munkahelyi késésre

2007.02.21., 14:11|Utolsó módosítás:2007. 02. 21., 14:11|

Egy amerikai felmérés szerint a dolgozók nyolc százaléka nem mond igazat, amikor késésükre kell magyarázatot adniuk. Magyarországon is divat különféle okokat felhozni. A leggyakoribb hazai és a legfurcsább külföldi magyarázatokat gyűjtöttük össze.

JÁTSSZ ONLINE!

A munkavállalók között szinte nem akad olyan, aki minden nap pontosan érkezik be munkahelyére. Vannak, akik csak néhány percet, és vannak, akik több mint fél órát késnek. Legtöbbször az ok csak annyi, hogy egy kicsit tovább aludtak a kelleténél. Mégis ahelyett, hogy ezt bevallanák, különböző történeteket találnak ki magyarázatként.

1. Késett a busz

A vidéki és a budapesti munkavállalók egyaránt előszeretettel hivatkoznak a különböző közlekedési eszközök pontatlan érkezésére, mikor késésük okairól faggatják őket. Nem árt azonban többször is meggondolni, mielőtt ezt a magyarázatot választja a dolgozó. A járatok késésével kapcsolatos információk ugyanis lekérhetők a az adott társaságtól. A vezető így szinte azonnal tudomást szerezhet a turpisságról, ha valóban utána akar járni.

2. Tárgyaláson voltam

Elsősorban az értékesítők körében fordul elő, hogy egyórás késésükre a következő magyarázatot adják: az ügyfél reggel kilencre tette át a tárgyalást, amely tízig tartott. Ezzel az indoklással szintén óvatosan kell bánni. Egy irodavezető hölgy arról számolt be: előfordult olyan, hogy éppen az említett ügyfél telefonált be a céghez, és pont azt az értékesítőt kereste, akivel épp tárgyalnia kellett volna.
 
3. Orvosnál kezdtem a napot

A dolgozók a rendelők állandó telítettségét kihasználva gyakran a következőket állítják: orvosnál voltam, és mivel sokan voltak előttem, nem jutottam be időben. Ezért érkeztem ennyire későn. Ez akár még hihető is lehet. Igazolás hiányában viszont nehéz lesz alátámasztani az állítást.

4. Dugóba kerültem

Az autóval közlekedők örökös ellensége a dugó, bár néha akár jól is jöhet. Torlódás bárhol és bármikor kialakulhat. Ezzel mindenki tisztában van, épp ezért a dolgozók gyakran emlegetik is ezt. A késés okait firtató kérdésekre a válasz sokszor csak ennyi: dugóba kerültem. A lebukás veszélye minimális, ennek ellenkezőjét bizonyítani nehéz. Kivéve, ha a főnök ugyanazt az útvonalat választotta aznap reggel... 

5. A szerelő az oka mindennek

Főleg azok a dolgozók fogják pontatlanságukat a szerelőre, akik életük nagy részét a munkahelyükön töltik. Magyarázatuk szerint a szerelők - villany, víz, gáz, a skála igen széles - csak reggel voltak hajlandók kijönni, az este nyolc órai időpontot túl későinek tartották. A szakemberek viszont nem tudtak elkészülni időben. Megvárni viszont muszáj volt őket.

Az Egyesült Államokban sok példát találtunk hihetetlen indoklásokra: "Munkába jövet beugrottam egy szendvicsért a közeli boltba, amit kiraboltak. Meg kellett várnom, míg a rendőrség mindenkit kihallgat, csak utána hagyhattam el a helyszínt." "El kellett vinnem a macskámat a fogorvoshoz." "Félúton vettem észre, hogy még mindig pizsamában vagyok, ezért haza kellett mennem átöltözni." - derül ki egy HR-szolgáltató cég összeállításából. Ezekkel azonban jobb óvatosan bánni. Egy vállalatvezető sem szereti ugyanis, ha azt feltételezik róla: elhiszi egy ilyen abszurd történetet...

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »