[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
belpolitikaszabadságkiadásOrszággyűlés

Szigorítják a szabadság átvitelét

2007.03.02., 8:52|Utolsó módosítás:2007. 03. 02., 8:52|

Már az Országgyűlés előtt fekszik az a törvénymódosító javaslat, amely a munkavállalók szabadságának kiadását szabályozza. A következő évre csak az éves szabadság negyedét lehetne átvinni szigorúbb feltételekkel.

JÁTSSZ ONLINE!

Az Alkotmánybíróság a múlt év végén semmisítette meg a Munka törvénykönyvének azt a passzusát, amely a munkáltatóknak lehetőséget adott arra, hogy a dolgozók éves szabadságának kiadását a következő év június 30-ig vagy kollektív szerződés esetén akár az év végéig kitolják.
Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kérdésünkre elmondta: az Alkotmánybíróság nem tiltotta meg az előző évi szabadság egy részének átvitelét a következő évre, ám a folyamat konkrétabb szabályozásra szorul. A beterjesztett módosítás alapján az évi rendes, mindenkinek járó, minimálisan 20 napos szabadság csupán egynegyede lenne a következő évre átvihető, méghozzá március 31-ig, - szemben a jelenleg hatályos június 30-a helyett. A szabadság kivételének határideje kollektív szerződés esetén lehetne legfeljebb június 30.  

Továbbra sem lehet pénzben megváltani

Ami ugyancsak változna: a szabadság következő évi felhasználásának lehetőségével akkor lehet élni, amennyiben kiadása kivételesen fontos gazdasági érdeket sért. "Ez azt jelenti: a szabadság kiadásának elhalasztása a következő évre valamilyen munkaszervezéstől független, előre nem látható körülmény miatt következik be. A karácsonyi forgalom miatti többletmunka nem lehet indok a szabadság kiadásának halasztására, mert erre előre lehet számítani. Ám egy év végi váratlan megrendelés a munkáltató régi üzleti partnerétől, vagy egy hirtelen lebetegedett kolléga helyettesítése lehetővé teheti a szabadság elhalasztását a következő évre" -mondta Herczog László. A szakállamtitkár azt is egyértelművé tette: sem a jelenlegi szabályozás, sem a tervezett módosítás nem tenné lehetővé a ki nem vett vagy  felhalmozódott szabadságok pénzbeli megváltását.    

Fontosabb elemei a módosítási javaslatnak:

- Maximum az évi rendes szabadság negyede vihető át
- A következő év március 31-ig, kollektív szerződés esetén június 30-ig ki kell adni
- Csak előre nem látható, váratlan esemény esetén vihető át

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »