[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzegépészmérnökBudapesti Műszaki Főiskola

Karrierindítás műszaki területen

2007.04.02., 14:22|Utolsó módosítás:2007. 04. 02., 14:21|

Villamos- és gépészmérnököket kerestek főként a cégek a Budapesti Műszaki Főiskola múlt heti állásbörzéjén. A kiállító vállalatokat arról is kérdeztük, a szaktudáson kívül mit néznek a pályázóknál, kiknek jobbak az esélyeik.

JÁTSSZ ONLINE!

Az állásbörzék több ezres látogatótábora kiváló merítési lehetőséget jelent a legjobbakra vadászó munkaadók számára. Az üzemeltetés és a rendszerintegráció területére adatbázis-és rendszeradminisztrátorokat, illetve szoftverfejlesztőket - és üzemeltetőket kereső IT Services Hungary is nagy lehetőséget lát a rendezvényben: a cégnél bővítés miatt idén mintegy 400 embert terveznek felvenni.

Felsőfokú némettudás help-deskes munkakörhöz

Erdősi  Andrea, a cég HR-generalistája elmondta, a jelentkezőkkel szemben általában a gyakorlatban jól használható  német nyelvtudás és a pozíciónak megfelelő szakmai tapasztalat az elvárás. Kivétel ez alól a nemzetközi service desk terület, ahol erős felső- vagy középfokú német nyelvtudás mellett felhasználói szintű IT tudás is elegendő. A felvételin a jelentkezők nyelvtudását is alaposan ellenőrzik. " A második  körben  német nyelvű telefonos interjúval vagy az anyacég szakmai vezetőivel folytatott beszélgetésen teszteljük a nyelvtudást"- tette hozzá.      

Nagyra értékelik a céghűséget

A tudás és a nyelvismeret mellett a pályázók lojalitását is nagyra értékelik a munkaadók. A börzén részt vevő cégek egyike ezt frappánsan úgy fogalmazta meg: az ideális jelölt képes hosszú távon elköteleződni, nem vált munkahelyet pár hónap elteltével néhány ezer forinttal magasabb fizetés fejében. A megkérdezett cégek többsége úgy tájékoztatott: a sikeres pályázók általában a CV benyújtásától számított 6 héten belül munkába állhatnak a kiszemelt pozíciókban.

Hiány SAP programozókból, villamosmérnökökből 

Mindemellett nem kell mindenkinek másfél hónapot várnia a munkába állásra. "A sikeres jelöltek rendszerint 3-4 héten belül már kezdhetnek"- tájékoztatott Farkas Ágnes, az informatkai területen működő Foxconn Hungary Kft. toborzási munkatársa. Tapasztalatai alapján, pozíciótól függően átlagosan 4-szeres túljelentkezéssel számolnak, míg az SAP programozókból, a tapasztalt villamos-és automatizációs mérnökökből jelenleg hiány van. A cég toborzási munkatársa azt is elárulta: a pályázókkal szembeni egyik legfontosabb elvárás, hogy tudjanak alkalmazkodni és 3-6 fős csapatokban is dolgozni.
A szakember az álláskeresők mobilitását úgy jellemezte: többnyire nem utasítják el a lakhelyüktől távolabbi munkahelyeket- átlagosan 50-60 kilométeres táv a jelentkezők fájdalomküszöbe. 

Horváth Balázs, az IBM Data Storage Systems Kft kommunikációs és vevőkapcsolati igazgatója úgy tájékoztatott: jelenleg főként friss diplomás és 1-2 éves munkatapasztalattal rendelkező villamos- és gépészmérnököket keresnek tesztmérnöki, minőségbiztosítási- és hibaanalízis mérnöki pozíciókba, továbbá gazdasági végzettségű jelölteket logisztikai és pénzügyi területre.

A határozatlanság és a tájékozatlanság hátráltatja a jelölteket

"Mindig assessement centerrel - csoportos kiválasztás - a szerk - válogatunk a pályázók között. A megadott közös feladatmegoldásból derül ki leginkább a jelöltek alkalmassága" -mondta. A szakember tapasztalatai alapján a konkrét pozícióra nehezen konvertálható, túl általános végzettség, a határozatlanság, a bizonytalanság, a kiszemelt munkakör elemeiben való tájékozatlanság kifejezetten hátráltató tényező az állásinterjún.

Gyors döntések, problémamegoldás

"Olyan emberekre van leginkább szükség, akik képesek határozottan kommunikálni az ötleteiket, elképzeléseiket és gyorsan döntenek egy-egy nem várt helyzetben is." Bár konkrét kereseteket nem említett, Horváth Balázs úgy tájékoztatott: a cég leendő munkatársai az iparágban elérhető kereset alapján a felső harmadba tartoznak.

Takács Gabriella   

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »