[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyállásinterjúbeilleszkedésHR

Mentorral segítik a munkahelyi beilleszkedést

2007.04.26., 15:54|Utolsó módosítás:2007. 04. 26., 15:54|

A sikeres állásinterjú, a bértárgyalás és a munkaszerződés aláírása után sokan legszívesebben hátradőlnének a karosszékben. Ám az új kollégáknak újabb nehéz időszak kezdődik, a beilleszkedés. Kidolgozott HR kultúrájú cégek nem dobják rögtön mentőöv nélkül mélyvízbe az újakat, hanem orientációs programokon segítik őket.

JÁTSSZ ONLINE!

A Fundamenta Lakáskassza Zrt-nél például a HR-terület által készített beilleszkedési tervvel fogadják az újonnan érkezőket. A gördülékeny alkalmazkodást elősegítő orientációs program részeként a HR egy munkatársa beilleszkedési kézikönyvet ad az új munkatársnak. "Az anyag a társaság szervezeti felépítésére, a betöltött munkakörre, a vállalat értékrendjére, szokásaira és a munkaviszonyra vonatkozó információkat tartalmazza" - mondta el a cégorientáció kapcsán Kazár Natália személyügyi vezető. 

Mentor tanítja be a munkakört

Az ezt követő alapképzés keretében a cég termékeire, szolgáltatásaira, piaci helyzetére vonatkozó fontosabb információkat sajátíthatják el az újak. "Az orientáció következő lépéseként a munkakörbe tanulnak bele. Mindez - a szükséges képzésekkel együtt - már a közvetlen felettes vagy a kijelölt mentor feladata. Az új munkatársak azonban a jövőbeni együttműködő területek vezetőivel, kiemelt munkatársaival is találkoznak. A beilleszkedési folyamat sikerességét a vezető végül személyes beszélgetés keretében is értékeli" - tette hozzá.

Vállalati lapban adnak hírt az új kollégákról

A szakember azt is elmondta: a gyors és megfelelő beilleszkedés a hatékony vállalati működés mellett az egyén motivációja szempontjából is rendkívül fontos. Ám a cég még egy említésre méltó gesztussal egyengeti az új dolgozók útját: a szervezet munkatársai ugyanis a vállalat  nyomtatott és elektronikus újságjából is  értesülhetnek érkezésükről. 

Teljes körű cégorientáción vehetnek részt

A munkahelyi beilleszkedés stádiumában a Kürt Zrt. dolgozói sem hagyják magukra az alkalmazottakat. Az informatikai cég újdonsült munkatársai az orientációs tréningek alkalmával valamennyi lényeges területtel - a szakmai résszel, dolgozókkal - is megismerkednek.
Sétálólappal keresik fel a munkatársakat

"Az új belépők "sétálólapjukkal" a a megkeresendő kollégák és az átbeszélendő tudnivalók listájával - teljes körű orientációs programon mennek keresztül. A cég mindezt megtámogatandó - a Kürt Zrt. működését szabályzó tudnivalókból írásos anyagot ad számukra, hogy a beilleszkedési programon elhangzott információáradatot akár saját íróasztaluknál szusszanva még egyszer alkalmuk legyen tüzetesebben áttanulmányozni, végiggondolni. A cégnél az általános ismerkedés után kijelölt mentor segítségével veszi kezdetét a saját szakterület és a konkrét feladatok bemutatása: ekkor már tényleges próbaidőszakról beszélhetünk" -magyarázza Gergácz Lili HR vezető.

Az első hetek meghatározóak az új munkahelyen

A szakember fontosnak tartotta megjegyezni: a munkába állás első napjai, hetei mindenképpen meghatározóak. A beilleszkedés  a közösségi életbe és a szervezeti kultúrába már az első munkanappal kezdetét veszi - ezen hatások összessége pedig hosszú távon egyaránt hatással lehet a dolgozó hatékonyságára, közérzetére és elégedettségére. "Az új munkatársnak belépése napjától arra kell leginkább koncentrálnia  hogy minél jobban és gyorsabban megismerje a vállalatot, munkahelyét, közvetlen kollégáit, a feladatait, a pozíciójához kapcsolódó elvárásokat" -tette hozzá.

Ha nincs beilleszkedési program...

Alacsonyabb munkatársi létszámmal dolgozó, kisebb cégeknél nem feltétlenül kapnak orientációs képzést az újonnan érkezettek: ilyenkor mindössze saját megfontoltságukra és józan eszükre támaszkodva tehetnek legtöbbet a gördülékeny beilleszkedés érdekében.

Szemlélődjünk és ne kritizáljunk!

Az első időszakban a precíz, színvonalas munkavégzés mellett célszerű a csendes megfigyelő szerepkörébe helyezkedve szemlélni a környezetet, a kollégákat. Így hamar kiderül, "ki kivel van", kitől mi várható a későbbiekben. A munkatársakkal, feladatokkal kapcsolatos kritikáknak, ellenérzéseknek hangot adni egyébként sem túl célszerű, a próbaidő alatt hatványozottan súlyos hiba. Az első időszakban ezért kifejezetten kerülni kell a kollégákkal kapcsolatos véleménynyilvánítást. A siker persze a HR szakértelmén is múlik: ha körültekintően, a csapat szellemiségére hangolva választották az új munkatársat, valószínűleg nem lesz gond a zökkenőmentes beilleszkedéssel sem...  

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »