[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
dollárkeresetbérfizetésForbes magazin

Rohamléptekben növekvő amerikai vezetői fizetések

2007.05.09., 9:45|Utolsó módosítás:2007. 05. 09., 9:47|
Kimagasló ütemben, 38 százalékkal növekedett tavaly az 500 legnagyobb amerikai cég első számú vezetőjének keresete. A Forbes magazin évente közzétett összeállítása szerint a vezetők krémje fejenként átlagosan 15,2 millió dollárt kasszírozott.

JÁTSSZ ONLINE!

A felsővezetők javadalmazásának közel fele a lehívott  részvényopciókból tevődött össze - az ebből származó bevételek jócskán felülmúlták az alapfizetést és a vezetők egyéb, ezen felüli juttatásait - idézi a Forbes listáját a Világgazdaság.  Steve Jobs, az Apple birodalom 52 éves feje tavaly 646 millió dollárral gazdagodott részvényopciók formájában, miközben éves fizetése jelképes, 1 dolláros volt. 

A legjobban fizetett cégvezetőknél azonban jobban keresnek a Wall Street csúcsbrókerei, akik közül nyolcan is magasabb jövedelemhez jutottak Steve Jobsnál. James Simmons az általa kezelt vagyonok 2, és a profit mintegy 20 százalékával gazdagodott tavaly, ami kimagasló eredmény miatt többet hozott a konyhára, mint az Apple-vezér fizetése. 

Nem mindig teljesítményarányos a fizetés...

A vezetők anyagi megbecsülése és a cég számára hozott profit nem áll mindig egyenes arányban. A lista 493. helyén szereplő John Bucksbaum, a General Growth Properties ingatlanfejlesztő cég első számú vezetője az elmúlt 6 év átlagában - nem kimagaslónak számító - 723 ezer dollárt keresett, miközben 39 százalékos hozamnövekedést ért el a részvényesek számára. Negatív példa Richard Manoogian, a konyhai és fürdőszobai szerelvényeket gyártó Masco vezérigazgatója. Ő 11 millió dollárt vághatott zsebre, miközben az ágazat osztalékok szempontjából 5 százalékkal múlta alul az építőipari átlagot...

A legjobban fizetett cégvezetők az USA-ban (2006-os jövedelem, millió dollárban - a Forbes Magazin listáján)

1. Steve Jobs (Apple) 647
2. Ray Irani (Occidental Petroleum) 322
3. Barry Diller (IAC/InterActive Corp.) 295
4. William Foley (Fidelity National Financial) 180
5. Terry Semel (Yahoo!) 174

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »