[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
gyescsaládi programmunkaidő

Családbarát vállalatokat díjaztak

2007.05.18., 10:13|Utolsó módosítás:2007. 05. 18., 10:12|
Idén nyolcadik alkalommal adta át a munkaügyi tárca a Családbarát Munkahely Díjakat. Olyan vállalatokat díjaztak, amelyek kiemelt feladatuknak tartják a családos dolgozók mindennapjainak könnyítését. A munkáltatói eszközök között szerepel többek között a rugalmas munkaidő, a gyesről visszatérés segítése és céges családi programok szervezése.
Fotó: Fábián Évi

Nem szakad el a cégtől

Családbarát Munkahely Díj

A Családbarát Munkahely Díj pályázatát első alkalommal 2000-ben hirdette meg az akkor a Szociális és Családügyi Minisztérium kötelekében működő Nőképviseleti Titkárság. Ma már a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a kezdeményezés gazdája.
A díj elnyerésére pályázat benyújtásával van lehetőség, amelyet egy szakmai bizottság bírál el.
A pályázatra idén 59 cég jelentkezett, amelyek adatlapon számoltak be arról: mit tesznek a rugalmas munkaidő kialakításáért, milyen képzésekben részesítik dolgozóikat, hogyan segítik a gyesről visszatérők beilleszkedését illetve a gyes alatti kapcsolattartást, milyen juttatásokat kapnak az alkalmazottak, mit tesz a munkahely az egészségmegőrzésért.
A Családbarát Munkahely Díj első helyezése nem jár pénzjutalommal, inkább a cég imidzsének javításához járul hozzá. A négy nyertes használhatja a "Családbarát Munkahely 2007" elnevezést, az ahhoz kapcsolódó emblémát.

JÁTSSZ ONLINE!

A kisvállalatok kategóriában első helyezést 2007-ben az építőanyag-kereskedelemmel és építőipari kivitelezéssel foglalkozó szekszárdi cég, az Sz+C Stúdió nyerte el. A középvállalatok közül idén az alsószsolcai autóipari beszállító vállalat, a Csavar- és Húzottárú Zrt. bizonyult a legjobbnak, a nagyvállalt kategóriában pedig a váci IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. vihette haza a díjat.

Mitől családbarát egy cég? A vállalatok mindegyékénél rugalmas a munkaidő, az irodai munkatársak később kezdhetik meg munkaidejüket, a termelésen, gyártáson dolgozók pedig a műszak elcsúsztatásával oldhatják meg gyermekük óvodába, iskolába szállítását.

A családbarát díjjal távozó cégeknél emellett az sem jelent gondot, ha a gyermek megbetegedése esetén a dolgozó egyik pillanatról a másikra feláll a székéből, és hazasiet. "A helyettesítést minden esetben megoldjuk, a kolléga ráér akkor visszajönni, ha már megoldódott a probléma" - mondta el Horváth Péter, a 17 főt foglalkoztató Sz+C Stúdió kereskedelmi vezetője.

Iskolakezdési támogatás, kamatmentes hitel

A vállalatok nemcsak a munkaidő rugalmassá tételével, hanem különböző a juttatásokkal is próbálják segíteni családos dolgozóikat. A munkatársak szeptemberben iskolakezdési támogatást kapnak, egy családtag halála esetén pedig temetési segélyt igényelhetnek. A díjnyertes közép- és nagyvállalatnál a dolgozók mindemellett kamatmentes hitelt is felvehetnek a cégtől, ha lakásvásárlásba vagy felújításba kezdenek. A 177 főt foglalkoztató Csavar- és Húzottárú Zrt.-nél a munkatársaknak a nyaralási költségek miatt sem kell aggódniuk. Szabadságukat ugyanis igen kedvezményes áron tölthetik el családjukkal együtt a vállalat balatonfüredi nyaralójában.

A gyesről, gyedről visszatérők támogatását szintén mindhárom cég szívügyének tekinti. Az IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft.-nél például többféle út közül választhatnak a visszatérni kívánók. "A kezdetekben végezhetik munkájukat akár teljes munkaidőben otthonról, vagy lehetőségük van részmunkaidőben visszatérni a céghez, de az is megoldható, hogy részben otthon, részben az irodában végezzék munkájukat az első hónapokban" - avatott be Novákné Baba Andrea, a cég HR-vezetője.

Családi rendezvények céges finanszírozással

Családbarát munkahely nincs családi rendezvények nélkül - hazánkban legalábbis úgy tűnik, a gyereknapok, mikulásnapok is szerves részei a családbarát politikát követő cégeknek. Az Sz+C Stúdió évente rendez családi napot a nyári hónapok valamelyikében, amikor elviszik a dolgozókat közeli hozzátartozóikkal együtt egy hosszú hétvégére. A költségeket természetesen a cég állja.

A Csavar- és Húzottárú Zrt. sem marad le a rendezvényversenyben. Ők az év végén műsorral és ajándékozással egybekötött mikulásnappal, nyáron pedig egy gyermeknappal kedveskednek a gyermekeknek.
"A kétnapos rendezvény első napján osztjuk ki az úgynevezett nívódíjat. A pénzjutalommal járó elismerés leendő tulajdonosairól egy dolgozói szavazás dönt. Végül az a 15 fő kapja, akire a munkatársak közül a legtöbben szavaztak. A második napon kerül sor a gyereknapra, amelyen bicikliverseny, bográcsverseny és játszóház várja az érdeklődőket" - avatott be Szalai Zsuzsa.

Gyakorlati hely a családtagoknak

A gyermekekről a cégek felnőttkorukban sem feledkeznek meg. Mindhárom vállalat arról számolt be: a munkatársak családtagjai számára szakmai gyakorlati helyet biztosítanak, illetve előnyben részesítik őket, adott esetben pedig nyári munkát is tudnak ajánlani számukra.

Az Sz+C stúdió a fentiek mellet az iroda kialakításakor is megpróbált a munkatársak kedvére tenni. "2000-ben került sor az iroda- és az alkalmazotti létszám bővítésére. Az irodát a cégvezetők a feng shui szabályainak megfelelően alakították ki és rendezték be. Így az újonnan felvett munkatársak már egy kellemes és nyugodt környezetbe érkezhettek" - mesélte Horváth Péter.

Mint megtudtuk, a családbarát intézkedések évente több milliós pluszköltséget jelentenek a cégeknek, ám mindhárom vállalat hangsúlyozta: munkatársaik elkötelezettek, örömmel járnak be dolgozni, hatékonyabbak, és nem szívesen váltanának munkahelyet, a fluktuáció mindenhol minimális. A befektetés tehát többszörösen megtérül.

A 2007. évi Családbarát Munkahely Díj nyertesei
 
1. Kategória - Kisvállalatok

1. Díj:  SZ+C Stúdió Kft. - Szekszárd
 
Oklevél: Geoview Systems Számítástechnikai Kft - Budapest
 
2. Kategória - Középvállalatok
 
1. Díj: Csavar- és Húzottárú Zrt. - Alsószsolca

Oklevél: Makó - Térségi Vízközmű Kft. - Makó
 
3. Kategória -  Nagyvállalatok
 
1. Díj: IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. - Vác

Oklevél:
Északdunántúli Vízmű Zrt. - Tatabánya
Linamar Hungary Nyrt. PPM. Divízió - Békéscsaba
Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. - Budapest    
 
4. kategória Költségvetési szervek

1. díj: Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - Budaörs

Oklevél:
Katica Bölcsőde és Napközi Otthonos Óvoda - Budapest
Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórház

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »