[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyhőségbódé

Napi tizenkét óra munka rekkenő hőségben

2007.06.21., 8:47|Utolsó módosítás:2007. 06. 21., 8:47|

A gyrosárus 40 fokban szenved a bódéjában, a szórólaposztó köztéri kútban mossa az arcát óránként, a buszsofőr csak a menetszélben bízik. A rekkenő hőséget a szabadtéren dolgozók szenvedik meg leginkább. Az irodai dolgozók nagy részét klímaberendezések hűtik. A hőségben néztünk körül különféle munkahelyeken.

JÁTSSZ ONLINE!

Napok óta rekkenő a hőség, napközben a hőmérő higanyszála gyakran eléri a 35 fokot. Sokan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy légkondicionált irodában vészelhetik át a meleget, de számos munkavállaló kénytelen ilyen időben is kint az utcán tevékenykedni.
Egyebek mellett az ő védelmük érdekében az országos tiszti főorvos a hét elején kettes fokozatú hőségriadót rendelt el. Hőségriadó esetén speciális munkavédelmi szabályok lépnek életbe, a munkáltatók kötelesek legalább 10 perces pihenőidőt, és legalább fél óránként védőitalt biztosítani a szabadtéren dolgozó munkavállalóik számára. Bár több, szabadtéren dolgozó munkavállalót is megkérdeztünk, mégsem sikerült egyet sem találnunk, akinél mindkét feltétel adott lett volna. Vagy a védőital vagy a pihenőidő hiányzott.

Napi 12 óra 35 fokban egy kis bódéban

Egy nyugdíjas újságárus hölgy például arról számolt be: napi 12 órát tölt el pihenő nélkül a munkahelyéül szolgáló egy-másfél négyzetméteres bódéban, ahol napközben gyakran meghaladja a 35 fokot is a hőmérséklet. Mindössze egy általa vásárolt kis ventilátor segít neki elviselhetőbbé tenni a hőséget. Mint elmondta, bár hűtött vizet biztosít számára munkaadója, viszont abból nem mer sokat inni. Huzamosabb időre ugyanis egy nap csak maximum kétszer-háromszor hagyhatja el a standot. WC viszont nincs a bódéban, sőt, még a közelben sem.

Gyrosárulás 40 fokban

Még ennél is embertelenebb körülmények között dolgozik az a 35 éves úr, aki az egyik budapesti aluljáróban árulja a gyrost a járókelőknek. A fiatalember szintén egy kis helyiségben végzi a munkáját, ám ebben a bódéban már legalább 40 fokos a hőség. A férfi -és munkáltatója - egy apró ventilátorral próbál javítani a helyzeten, mindhiába. Pihenőideje egyébként ennek az úrnak sincs, hűtött vize is csak akkor, ha beszerzi magának. Mint elmondta, ő ezt annyira nem tartja tragikusnak, az évek alatt már hozzászokott a meleghez, annyira nem zavarja a hőség. "Ha nem bírom, akkor sétálok egyet a hűs aluljáróban" - avatott be.

Nemcsak az újság- és gyrosárusoknak, a szórólaposztóknak sem könnyű ilyenkor a munkavégzés. Egy úr például napi 4-6 órában áll a Blaha Lujza téren a tűző napon, hűtött védőital és pihenőidő nélkül. Mint elmondta, óránként elmegy a közeli kúthoz, ahol lemossa az arcát - így merít erőt az elkövetkezendő órára. "A többiek sokkal szerencsésebbek, ők az aluljáróban dolgoznak, ahol jóval elviselhetőbb a meleg" - panaszkodott az 53 éves férfi.

Ha a buszon nincs klíma

Szerettük volna a BKV sofőrjeit is megszólaltatni, ám többen sem voltak hajlandóak szoba állni velünk - talán éppen a hőség miatt... Készségesebbnek mutatkoztak a Volánbusz Zrt. alkalmazottai. A sofőrök arról számoltak be: mivel a járatok többsége klimatizált, így a vezetők nagy része sem panaszkodhat. A klímával nem felszerelt buszokon dolgozók viszont igen sokat szenvednek. Bár ruházatuk ebben az időszakban lehet lengébb, a nyitott ablakon kívül nincs, ami hűtse őket - tudtuk meg.

Klíma és jeges limonádé az irodai dolgozóknak

Leányálomnak nevezhető az irodai dolgozók helyzete: őket klíma, hűtött víz, és jeges üdítő várja reggel.
"Irodáink többsége klimatizált, ahol pedig nincs légkondícionáló berendezés, ott a dolgozók korlátlan számban vásárolhatnak ventilátorokat. A számlát természetesen a cég állja. A munkavállalók számára hűtött üdítőt, limonádét biztosítunk. A melegebb időszakokban a pihenőidő elöltésére is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Raktárosainkat például megkérjük, hogy ebédidejüket ne a raktárban, hanem inkább a hideg irodában töltsék" - avatott be Márton Katalin, az építőiparban tevékenykedő Raab Karcher Tüzép Zrt. Hr-vezetője.

A melegebb időszakokban az öltözékkel kapcsolatban is engedékenyebbek a cégek. Dorogi László, a csomagolórendszerek gyártásával foglalkozó MSK Covertech Group személyzeti vezetője például arról számolt be: bár a szerelőcsarnokokban a védőkesztyű és a védőszemüveg viselése a munkavédelmi előírások miatt a nyári időszakban is kötelező, a kabátot viszont szögre akaszthatják ilyenkor a dolgozók.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »