Egyre nagyobb a mérnökhiány Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban egyre súlyosabb a szakemberhiány, a kölni DIW kutatóintézet szerint tavaly csaknem 50 ezer mérnöki státust nem tudtak betölteni a német cégek.
Vágólapra másolva!

A műszaki, kereskedelmi-gazdasági végzettségűekből kialakult hiány Németországban akkora méreteket öltött, hogy a Siemens például már fejpénzt (3 ezer eurót) ajánl minden dolgozónak, aki sikeresen verbuvál új kollégát. A helyzetet enyhítendő június közepén a szövetségi parlament lényeges módosításokat fogadott el a bevándorlási törvényben, ám az ellenzék és a gazdasági szervezetek szerint a módosítások nem oldják meg a problémát.

Az ellenzék leginkább azt kifogásolja, hogy nem változtatták meg a külföldi szakemberek számára megállapított jövedelemhatárt, ami az ellenzék szerint az egyig legfőbb gátja a külföldi szakemberek foglalkoztatásának. A jogszabály szerint ugyanis csak azok a (nem uniós) külföldiek kaphatnak "soron kívüli" munkavállalási lehetőséget és tartózkodási engedélyt, akik legalább évi 85 500 eurós bruttó fizetést kapnak a leendő munkahelyen. Ennyiért viszont csak igen kevesen foglalkoztatnak dolgozókat, ez a bér ugyanis mintegy duplája a ma nyújtott kezdő fizetéseknek - írja a Világgazdaság.