Aggályos az ügyvédjelöltek ingyen dolgoztatása

Vágólapra másolva!
Továbbra is telített az ügyvédi pálya. Ennek ellenére a jogi egyetemeken évente diplomázó 3000-3500 végzős fele ügyvédjelöltként próbál szerencsét minimális fizetésért vagy ingyen dolgozva vagy szélsőséges esetben "tandíjért" cserébe". Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke nem helyesli az ügyvédjelöltek ingyen dolgoztatását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Évente 3000-3500 fiatal végez a különböző jogi karokon. Bár sokan csak ugródeszkának szánják a jogi diplomát, 50 százalékuk ügyvédjelöltként próbál szerencsét.- Míg tíz évvel ezelőtt hiány volt ügyvédekből, addigra mára telítetté vált a pálya - fogalmaz Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Napi Gazdaságnak.
Nehezíti a diploma utáni karrierutat, hogy a bírói, ügyészi kar létszáma kötött, és nem vált be az az előrejelzés sem, hogy az uniós csatlakozás meghozza az elhelyezkedési esélyek javulását.
Dr. Bánáti János a Napi Gazdaságnak nyilatkozva kétségeit fogalmazta meg a levelező oktatás fenntartása iránt. Szerinte ebben a képzési formában képtelenség olyan szintű tudáshoz jutni, mint a nappali tagozaton. Elismerte - nevesítés nélkül-, hogy vannak olyan egyetemek, amelyeknek a diplomája kevesebbet ér a munkaerőpiacon.

Nehezen konvertálható Nyugaton a magyar tudás

Nem könnyű karriert csinálni ügyvédként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, ugyanis a jogrendszer a jogászi pálya természetéből fakadóan kevésbé internacionális, mint például a számítógépes programozás.
A kamara elnöke nem helyesli az ügyvédjelöltek ingyen dolgoztatását, "még ha próbálja is megérteni az így foglalkoztató kollégákat" -, és elismeri, valóban előfordulhatnak erkölcsileg elítélhető élethelyzetek.
Az ügyvédi kar kitörési lehetősége lehet a munkaterületek bővítése, például a gazdasági perekben az eddiginél szélesebb körben kell előírni kötelező jogi képviseletet. Vagy: a nyugati példák alapján valószínűsíthető, hogy egyre inkább az ügyvédi tevékenység körébe tartozik a vagyonkezelés, amikor a tulajdonos, örökös nem akar, nem képes foglalkozni ilyen jellegű feladatokkal.